TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Melyek a COVID-19 kockázati tényezői a cukorbetegek körében?

Tudjon meg többet a COVID19 cukorbetegekre gyakorolt hatásáról, hogy a lehető legfelkészültebb legyen a jelenlegi hullámban. A tudás hatalom!

Mik voltak a járvány általános hatásai?

Tizennyolc hónappal a COVID-19 világjárvány kitörése után az epidemiológiai tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorbetegség központi szerepet játszik a súlyos COVID-19-megbetegedések kialakulásában. A COVID-19 erősen negatív hatással volt a cukorbeteg lakosságra. A járvány első hulláma során egy, az iparosodott országokat vizsgáló, több országra kiterjedő tanulmány szerint az összesített halálozási arány 18%-kal magasabb volt, mint a korábbi években. A többletmegbetegedések 75–80%-a hivatalosan a COVID-19-nek tulajdonítható. A fennmaradó, nem a COVID-19-nek tulajdonítható 20–25%-os okokat nem becsülték meg pontosan, de valószínűsíthető a COVID-19 aluljelentéseinek és a járvány közvetett hatásainak kombinációja, például a késleltetett kezelés vagy más állapotok nem megfelelő kezelése a halálokok számának növekedéséhez vezet.

A korábbi tendenciákhoz viszonyított többlethalálozás 51%-kal magasabb volt az 1-es típusú cukorbetegségben, és 64%-kal a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében. A halálozások körülbelül kétharmada hivatalosan a COVID-19-nek tulajdonítható. Mivel a COVID-19-hez kapcsolódó többlethalandóság az általános népességben kb. 20%, ez azt jelenti, hogy a COVID-19 világjárvány hullámai több mint kétszer akkora hatást gyakoroltak a cukorbeteg lakosságra.

A COVID19-hez kapcsolódó megbetegedés és halálozás kockázati tényezői a cukorbetegséggel élők esetében

A COVID-19 súlyosságának és halálozási okának kockázati tényezőiről szóló 22 tanulmány átfogó, szisztematikus áttekintése a nem és életkor figyelembe vétele mellett számos társbetegséget, inzulinhasználatot és számos eltérő laboratóriumi értéket állapított meg, beleértve az emelkedett glükózszintet, a fehérvérsejtszámot, valamint a neutrofilszám és a limfocitaszám is jelentős volt. A túlsúly vagy az elhízás körülbelül 30%-kal járt együtt a súlyos COVID kimenetelek kockázatával, de nem járt együtt a halálozással. A metformin használata általában a COVID-19 súlyosságának csökkenésével járt. Megjegyzendő, hogy a cukorbetegség időtartama, a dohányzás, a magas vérnyomás és az egyidejű rákos megbetegedés nem volt összefüggésben a COVID-19 súlyosságával vagy halálozási arányával a COVID-19 miatt kórházba kerültek körében. Az eredmények azt sugallják, hogy a felnőtt lakosság körében bármely életkorban az 1-es típusú cukorbetegek esetében legalább akkora a kockázata a COVID-19-hez kapcsolódó végzetes kimenetelnek, mint a 2-es típusú cukorbetegséggel élők számára.

Megbetegedési és halálozási kockázat a kórházba kerültek körében

A cukorbetegség gyakorisága különösen aggasztó a fiatal és középkorú felnőttek körében, ami a COVID-NET Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja 14 államában tükröződik, ahol az 50–64 éves kórházban kezelt felnőttek körében a cukorbetegség előfordulása (32%) majdnem olyan magas volt, mint a 65 évesek és annál idősebbek körében (31%). Ezen túlmenően egy alaposabb vizsgálat feltárja a korábban nem diagnosztizált cukorbetegség magas előfordulását a COVID-19 miatt kórházba került személyek között, ahol a hiperglikémiát a COVID-19 fertőzés válthatta ki.

Átlagosan a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos megbetegedésben szenvedő kórházba került egyének 33%-a és az elhunytak 39%-a szenvedett cukorbetegségben. A cukorbetegek 21-43%-ánál alakult ki súlyos szövődmény (pl. légzési nehézség, gépi lélegeztetés, intenzív osztályra kerülés), és a halálozás 24-29% volt. A specifikus kezelési eredményeket vizsgáló tanulmányok kimutatták, hogy a cukorbetegség erős rizikófaktora a gépi lélegeztetés, a testen kívüli membrán oxigénellátás és a folyamatos vesepótló terápia szükségességének.

Milyen közvetett hatása volt a COVID-19-nek a cukorbetegek körében?

A legtöbb ember számára a világjárvány legsúlyosabb hatása nem a koronavírus-fertőzés, hanem az a sokrétű és kiterjedt társadalmi zavar, amelyet a járvány okozott az egészségügyi rendszer működésében és a közösség támogatásában bekövetkezett változások révén; környezeti változások; vagy a COVID-19 betegség okozta stressz. Ez a zavar közvetetten káros hatással lehet a cukorbetegség és más állapotok kimutatására, előfordulására és kezelésére, rontva az egészségmagatartást és az önkezelést. A rutinok világjárvány miatti változásának közvetett hatásainak felismerése különösen fontos a cukorbeteg lakosság jövőbeli közegészségügyi szükségleteinek megértéséhez.

A helyi intézkedésektől függően az otthonról végzett távmunkára való áttérés, valamint az élelmiszerboltok, éttermek és gyorséttermek bezárása vagy az azokhoz való korlátozott hozzáférés rövid vagy hosszú távú hatással lehet az étrend minőségére, valamint a fizikai aktivitási szokásokra és a cukorbetegség önmenedzselésére. Nőtt a házi készítésű ételek, valamint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, de nőtt a komfortételek fogyasztása, a nassolás, a napi étkezések száma és az összesített táplálékfelvétel is. Egyes tanulmányok szerint 20-40%-kal nőtt az édességfogyasztás. Továbbá 64 tanulmány figyelt meg változást a fizikai aktivitásban; a legtöbb tanulmány az összes fizikai aktivitás csökkenését és az ülő viselkedés növekedését mutatta, de a szabadidős fizikai aktivitás növekedését is. Egy metaanalízis szerint a lakosság 32%-a tapasztal alvási problémákat, pedig nem tapasztalt különösebb változásokat a pandémia során.

Mit lehet tenni a probléma megelőzése érdekében?

Ahhoz, hogy mindent megtegyünk saját egészségünk védelmében, megfelelő életmód szükséges, és tudatosan kell kezelnünk cukorbetegségünket. Mivel a cukorbetegség fokozott kockázatot jelent a járvány idején, érdemes betartani a „játékszabályokat”. Azáltal, hogy a COVID-19 negatívan változtathatja meg a napi rutinunkat, nagyobb valószínűséggel vagyunk kitéve a betegség rossz kimenetelének. A kockázati tényezők csökkentése érdekében számos technológiát alkalmazhatunk a cukorbetegség megfelelő kezelésére, például vércukormérőket, inzulinpumpákat és naplózó alkalmazásokat. Az egyik legkiemelkedőbb naplózási alkalmazás – olyan egyedi tulajdonságokkal, amelyekkel a konkurens megoldások nem rendelkeznek – a DiabTrend.

Ahhoz, hogy megfelelőképpen odafigyeljünk a táplálkozásra, a megfelelő intenzitású és rendszerességű fizikai aktivitásra, a lelki egészségre, a vércukorszint ellenőrzésére és a gyógyszer/inzulin adagolás szisztematikus ismétlésére ilyen nehéz időkben is, célszerű a DiabTrendet választani. Segíti a tudatos és egészséges életmód kialakítását, és hasznos tudást nyújt a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban. Ha felkeltettük érdeklődésed, ne habozz, próbáld ki te is!



Android: https://play.google.com/store/apps/details?id =com.diabtrend

iOS: https://apple.co/3tjh734

Vagy regisztráljon számítógépen keresztül: https://app.diabtrend.com/

Bauer Anna
Reading time: 
5
minutes
Published: 
November 2, 2021

Kezelje cukorbetegségét okosan!

DiabTrend indítása

További bejegyzések a cukorbetegségről