TABLE OF CONTENTS
Technology

Legjobb diabéteszeseknek szóló alkalmazások a Google Playen 2022-ben

Cukorbetegséggel diagnosztizáltak? Ha igen, akkor szükséged van a legjobb Playstore-on található alkalmazásra a kordában tartásához!

A legjobb alkalmazások valamilyen egyedi, különleges funkcióval tudnak kiemelkedni a többiek közül. Ennek a cikknek a célja, hogy ezeket az alkalmazásokat összehasonlítsuk és bemutassuk, hogy neked már csak választanod kelljen közülük. 

Az alábbi alkalmazások folyamatosan frissülnek, fejlesztik őket, és összesen több, mint 3 millió letöltéssel rendelkeznek. 

Miután összehasonlítottuk ezeket az alkalmazásokat, 2 dologra jöttünk rá: a legjobb app-ok személyre szabhatóak (hiszen nincs két ugyanolyan eset cukorbetegségen belül sem). Mindemellett pedig gyors, válaszkész fejlesztői csapattal rendelkeznek, akik egyből reagálnak a felhasználóik kérdéseire, igényeire. 

A legjobb cukorbetegeknek szóló alkalmazások 2022-ben 

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legjobb diabéteszes app-okat, rögtön az elején a legjobbat mutatjuk be, de a többit is érdemes végig olvasni, hiszen mindegyiknek meg van az oka, miért került fel erre a listára. 

Alkalmazások cukorbetegeknek - a funkciók bemutatása

A legtöbb alkalmazásnak egyaránt vannak ingyenes és prémium funkciói is, de ezek applikációnként eltérőek lehetnek. A legtöbb esetben a legnagyobb értéket a gyors, egyszerű, időspóroló funkciók jelentik a különböző alkalmazásokban, amik nem csak neked jelentenek értéket, de a versenytársak közül is kiemelkedhetnek vele. 

1. DiabTrend - a legjobb cukorbetegeknek szóló alkalmazás a Google Playen

the best diabetes android app diabtrend play store
Kép forrása: Android Play Áruház

Megérdemli az első helyet, hiszen rengeteg olyan funkciója is elérhető ingyenesen, ami a versenytársaknál csak előfizetéses rendszeren keresztül használható. Látszik, hogy a DiabTrend számára a felhasználói az elsők, hiszen céljuk, hogy felhasználók saját kezükbe tudják venni az állapotuk kezelését és saját maguknak tudjanak egy olyan rendszert kiépíteni, amiben a vércukorszintük stabilizálódni tud, legyen szó akár 1-es típusú vagy 2-es típusú cukorbetegségről. 

Az alkalmazás a jelenleg elérhető leginnovatívabb mesterséges intelligencia alapú diabétesz naplózó alkalmazás, amely magába foglalja a gyors, kameraalapú ételfelismerést és becslést: 

  • Automatikus kalória- és szénhidrátszámítás 
  • A beépített mesterséges intelligencia tanul a naplózott értékeidből: minél többet naplózol, annál pontosabban tud neked asszisztálni, hogy jobb döntéseket hozhass. A 4 órás vércukorszint előrejelzésnek köszönhetően így elkerülheted a túl alacsony vagy túl magas vércukorszinteket.
  • Integrációk különböző szenzorokkal és egészségügyi alkalmazásokkal, úgy mint az Apple Fit vagy Google Fit - a könnyebb ellenőrzés érdekében. 
  • Egyszerűen megoszthatod az adataidat a jelenlegi orvosoddal. Egészségügyi szolgáltatók váltásakor sem kell applikációt váltanod, ott folytathatod a naplózást, ahol abbahagytad. 
  • Adatok exportálása jól vizualizált formában az egészségügyi szakemberek számára 
  • Offline naplózási lehetőség, így ha internet nélkül maradunk sem kell utólag adatokat bevinnünk
  • Aktív fejlesztői csapat, akik egyből reagálnak a kérések és kérdésekre, nyitottak az alkalmazással kapcsolatos fejlesztési ötletekre. 
  • Innovatív, naprakész fejlesztések, hogy a lehető legjobb kezelésben részesülhessenek a diabéteszesek. 

DiabTrend a mesterséges intelligenciának köszönhetően lehetővé tesz a kezelés személyre szabását. A bevitt adatokon keresztül tanul rólad és a tested működéséről, hogy személyre szabott előrejelzést adhasson.

Lehetővé teszi az alábbi adatok naplózását. 

Nyilvánvaló rizikófaktorokat: 

  • Vércukorszintet
  • Inzulint
  • Ételt/Étkezéseket
  • Mozgást
  • Testsúlyt (legtöbb applikációban ezt nem lehet naplózni)
  • Alvást (sok más applikációban ezt sem lehet naplózni)

Egyéb adatokat:

  • Betegségeket
  • Gyógyszereket
  • Vérnyomást
  • HbA1C-t 
  • Oltásokat
  • Hipoglikémiát

Ezen felül dietetikusok által összeállított cukorbeteg-barát és költséghatékony receptek közül is válogathatunk a DiabTrendben. 

Árazás

Mint a legtöbb app a listában, a DiabTrend is freemium modellben érhető el: az alapszolgáltatások ingyenesen is elérhetőek, de egy kisebb összegért cserébe a többi funkciót is igénybe vehetjük. DiabTrend ingyenes elérhető csomagja a DiaVital az átlagosnál sokkal több ingyenes funkciót tartalmaz, többek között az adatok exportálásának a lehetőségét is. 

A DiaPrémium előfizetés tartalmazza az AI-alapú ételfelismerést, vércukorszint előrejelzést, glikémiás indexét és glikémiás terhelését az egyes ételeknek, illetve a recept adatbázist. Ezek mind olyan funkciók, amik megkönnyítik a naplózást, és jó ha vannak, de nem elengedhetetlenek. Tehát a DiabTrend ingyenes verziója sem korlátozza le a felhasználót semmilyen módon, így egyértelműen jobban megéri ezt választani, mint bármelyik másik applikációt a Google Play Áruházból. 

Véleményünk

Ha valaki saját maga szeretné menedzselni a cukorbetegségét, azoknak a legjobb alkalmazás a DiabTrend. Mindenféle adat naplózása, ami csak kellhet a cukorbetegség menedzselésére, könnyen naplózható az applikációban. Emellett pedig könnyen és egyszerűen, egy QR kód segítségével tudja megosztani a bevitt adatait diabetológusával, vagy más, egészségügyi szakemberrel.

2. mySugr (Androidos alkalmazás a Play áruházban)

mysugr diabetes tracker android app on play store
Kép forrása: Android Play Áruház

A mySugr alkalmazást leginkább Németországban használják, ahol a diabetológusok receptre írhatják fel az app használatát, illetve így a használata a TB által támogatottá válik. Szinkronizálódik az Accu-Chek folyamatos vércukor monitorizáló rendszerrel (CGM) és más egyéb hasznos funkciói is vannak az alkalmazásnak: 

  • mySugr Pump Kontroll - az inzulinpumpát használók akár az alkalmazáson keresztül is beadhatják a bólusukat, vagy a bólus kalkulátor segítségével kiszámolhatják a beadandó bólus mennyiségét. 
  • Személyre szabható kezdőképernyő - így mindig azok a funkciók lesznek elöl, melyek a leghasznosabbak számodra. 
  • Gamifikációs kihívások is megtalálhatóak az applikációban, amik játékos módon segítik a vércukorszint stabilizálást.
  • Manuális “okos keresés” az ételek, jegyzetek és aktivitások között.

Külön köszönet a Roche-nak és a német egészségügyi rendszernek, akik a COVID-19 idején ingyenesen is elérhetővé tették az applikáció használatát, hiszen a cukorbetegség rizikófaktor a koronavírus szempontjából. Nem csoda, hogy a mySugr értékelése 4.4 a Google Playen és több mint 1 millió letöltéssel rendelkezik már. 

Azoknak pedig akik az Accu-Chek vércukorszint monitorai közül választanak, az alkalmazás PRO verziója ingyenes (az eszköz vásárláshoz hozzátartozik az előfizetés is). Az adatok exportálása pedig csak PRO verzióban elérhető. 

Véleményünk

Összességében a mySugr azoknak lehet jó választás akik Németországban élnek, inzulin pumpát használnak, vagy folyamatos vércukorszint ellenőrző monitor vásárlása előtt állnak. 

3. Diabetes:M (Androidos alkalmazás a Play áruházban)

diabetes:m android app on play store
Kép forrása: Android Play Áruház

A Diabetes:M elsősorban azoknak az egészségügyi szakembereknek lehet jó, akik nyomon szeretnék követni a pácienseik haladását. 

A szó, ami legjobban leírja az alkalmazást, az a “komplex”. A kis betűméret pedig nem épp felhasználóbarát a legtöbb cukorbetegnek - hiszen közülük sokan 50 év felettiek, amikor a látásuk már sajnos nem a régi. 

Az app komplexitása miatt, ez egyértelműen nem való mindenkinek. 

Ez a komplexitás sokkal inkább az egészségügyi szakembereknek kedvez, akik a különböző adatok alapján hoznak meg döntéseket a kezeléssel kapcsolatban. Ezt pedig tökéletesen támogatja az applikáción belül elérhető többféle adat exportálási mód is. Az ALAP előfizetés 29 eurónál kezdődik - amiért 5 pácienst is monitorozhatunk egyidejűleg. Minél magasabb előfizetést választunk, annál több mindent kapunk a pénzünkért - ami ösztönzőleg hatha, hogy minél több páciensnek eladják az alkalmazást. 

Véleményünk

Az applikáció egyértelműen sokkal komplexebb annál, mint amire egy prediabéteszesnek, vagy cukorbetegnek szüksége van. 

Talán azoknak lehet hasznos ez az app, akiknek egyszerre több egészségügyi problémája is van, vagy nehezebben reagálnak a terápiára, és jól jön, ha sok adat áll az orvos rendelkezésére. 

Viszont nem ajánlanánk azoknak, akik egymaguk szeretnének változtatni az életmódjukon és étrendjükön. 

Nem meglepő tehát, hogy a Diabetes:M azoknak lehet a legjobb, akik folyamatosan kapcsolatban vannak egy egészségügyi szakemberrel is, aki ki tudja elemezni a rendelkezésre álló adatokat. 

4. Diasend / Glooko (Androidos alkalmazás a Play áruházban)

diasend android app on play store glooko
Kép forrása: Android Play Áruház

A Glooko nevű alkalmazást a diasend vette meg, így már diasend név alatt találhatjuk meg a Play áruházban. Csak úgy mint az előbb bemutatott Diabetes:M alkalmazás, a diasend is inkább az egészségügyi szakemberek számára lesz hasznos, mintsem azoknak, akik önállóan szeretnék menedzselni az állapotukat. 

A weboldaluk még mindig a Glooko név alatt fut, és egyértelműen a szakembereket célozza a “Személyre szabható távoli betegmegfigyelő rendszerek cukorbetegség és más társbetegségek esetén” szlogennel. 

Azonban fontos különbség a Diabetes:M-hez képest, hogy sokkal könnyebben kezelhető maga az alkalmazás, ami elsősorban annak köszönhető, hogy kevesebb funkció is érhető el rajta - sokkal felhasználóbarátabb összességében. 

Az alkalmazáson keresztül nem csak az étkezéseket követhetjük nyomon, hanem fizikai aktivitást és a sportolási szokásokat is vezethetünk benne - hiszen ezek is hatással vannak a vércukorszint alakulására. 

Egyik kiemelkedő funkciója a diasendnek, hogy több, mint 100 vércukorszint mérőhöz van integrációja, így vagy úgy: infrásan, kábelesen, vagy Bluetooth-on keresztül. Igazából a listánkra is emiatt került fel, annyira erős ez a funkciója. 

5. Hedia (Androidos alkalmazás a Play áruházban)

Hedia Android App on the Playstore
Kép forrása: Android Play Áruház

Ez eddigi Play áruházban megtalálható applikációk közül a Hedia a legfelhasználóbarátabb - ezért is szerepelhet ezen a listán. Legnagyobb értéke az egyszerűsége. Könnyen kezelhető, gyorsan megérthető az app működése. Tökéletes azoknak, akik nem igazán akarnak radikálisan változtatni az étkezési szokásaikon, de szeretnék kordában tartani a vércukorszintüket. Azoknak is hasznos lehet, akiknek már esetleg inzulin beadása is szükséges. 

A Hedia az alábbi funkciókat tartalmazza: 

  • Fizikai aktivitás követése
  • Étkezések követése
  • Inzulin adagok kalkulálása
  • Értesítők a következő esedékes vércukorszint mérésekről

Amennyiben szükséges, akár a szükséges inzulin adagokra is tehet ajánlást az alkalmazás. Hogy kinek lesz megfelelő ez az alkalmazás, nagyban függ attól is, hogy ki mire szeretné használni. A letisztultsága miatt talán ideálisabb lehet idősebb cukorbetegek számára. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az applikáció sok Európai országban sajnos nem elérhető, így sokszor a Google play áruhát kereséseiben sem jön fel a találatok között - hiába Dán származású a fejlesztői.

6. Bluestar (Androidos alkalmazás a Play áruházban)

bluestar android app on play store
Kép forrása: Android Play Áruház

A 2014-ben megjelenő BlueStar Diabetes volt az első, orvos által receptre felírható okostelefon alkalmazás. Amerikai applikációról van szó, így csak ott is elérhető - és csak és kizárólag cégeken, egészségügyi szervezeteken, biztosításokon keresztül elérhető. Ha nem vagyunk előfizetői az app-nak, kevés információ érhető el róla, és a Play áruházban is csak korlátozottan elérhető. 

2013 óta, mióta a WellDoc FDA által is engedélyezett lett az 1-es típusú cukorbetegek számára, bár az app egy másik verzióján keresztül, de integrálódik a Dexcom vércukorszint előrejelző készülékeivel. 

Mivel az alkalmazást receptre is fel lehet írni a cukorbetegek számára, így ilyen esetben az ingyenes a felhasználói számára. 

A WellDoc szerint az app, az alábbi funkciókkal rendelkezik: 

  • Egyszerű naplózás 
  • Személyre szabható tanácsadás
  • Igény szerinti edukáció

A WellDoc erőssége, hogy teljesen személyre szabható az alkalmazás. Ezt erősíti még az app telepítése is - ami kizárólag egy cukorbeteg edukátorral együtt végezhető el. Emiatt került fel a mi listánkra is. 

7. Intellin - a Gendius Kft.cége (Androidos alkalmazás)

Intellin Diabetes Management android app on play store
Kép forrása: Android Play Áruház

Az Egyesült Királyságból indult útjára az alkalmazás, és az NHS (National Health Service, az Egyesült Királyság egészségügyi rendszere) is jóváhagyta (validálta) azt. Az Intellin Cukorbetegeknek szóló alkalmazás egyedi terméktulajdonsága, hogy nyomon lehet követni benne az egyes cukorbetegséghez kapcsolható szövődmények kialakulásának az esélyét is. 

Ha rendszeresen beírjuk az egyes egészségügyi vizsgálatok eredményeit az alkalmazásba, akkor az így biztosított adatok alapján meg tudja mondani a jövőbeli szövődmények kialakulásának az esélyét. Például az egyes vérvizsgálatok laboreredményeit beírva (HDL, LDL, vesefunkcióhoz köthető eredmények) már láthatjuk milyen cukorbetegséghez köthető más társbetegségek jelenhetnek meg a jövőben. Így tehát személyre szabható lesz maga a kezelés is, és jó eséllyel elkerülhetőek lesznek ezek a magas kockázatú, cukorbetegséghez köthető komplikációk is. 

Összességében a legtöbb diabéteszes app csak “visszapillantó tükör” volt eddig, pl. megmutatták, hogy eddig a pontig mit ettél, csináltál, stb. Az Intellin azonban ehhez képest inkább olyan, mint egy műholdas navigációs rendszer - a kapott információk alapján kijelöli az utat neked. 

Habár az ötlet, hogy ezeknek a plusz információknak köszönhetően jobb kezelési tervet kaphatnak a betegek, talán túlzás. A legtöbb vizsgálatot amúgy is el kell végezni, és minden egyes alkalom után ezeket az eredményeket szakképzett orvosok értékelik, és ez alapján állítják össze a kezelési terveket is. Vérnyomást, és vérvizsgálatokat (HDL, LDL, vesefunkciók ellenőrzése) pedig amúgy is csak akkor kérnek, ha erre okuk van az orvosoknak, ha a tünetek már megjelentek. A vércukorszintet pedig ettől függetlenül is folyamatosan figyelni kell.

Ha a megelőzés, vagy a korai szövődmények megelőzésének oldaláról nézzük, akkor viszont hasznos lehet az alkalmazás. Hiszen ennek a segítségével könnyebben megérthetjük az összefüggéseket, és lehet olyan cukorbetegséghez kapcsolódó problémákra derülhet így fény még idejében, amik felett átsiklottak volna az egészségügyi szakemberek, ha nincsenek ilyen módon összefoglalva és kiértékelve az adatok. 

Maga az alkalmazás egyszerűen kezelhető, a dizájn pedig letisztült és egyértelmű. NFC-vel egyszerűen csatlakoztatható a GlucoMen Areo vércukorszintmérője, de ezen kívül még másik 150 eszközzel is csatlakoztatható, hogy azokon keresztül még több információ legyen elérhető az Intellin androidos alkalmazásában. 

8. Glucose Buddy az Azumio-tól (Androidos alkalmazás a Play Áruházban) 

Kép forrása: Android Play Áruház

A Glükóz Buddy cukorbetegség naplózó alkalmazás már 9 éve megtalálható a piacon, amit ők erősségnek mutatnak, hiszen 9 évvel és több, mint 500.000 letöltéssel a hátuk mögött egy megbízható, diabéteszes alkalmazásról lehet csak szó. Ami így együtt nézve jól is hangzik, de nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére! 

Csak azért mert ők voltak az elsők a piacon, vajon ők a legjobbak is? 

Talán egyszer tényleg ők voltak a legjobbak, amikor még nem volt akkora verseny a piacon, mint ma. Azonban az évek során a Glükóz Buddy egy nagyobb üzleti csomag része lett: személyes diabétesz coaching, különböző jelentések/elemzések és egy automatikus hemoglobin a1c kalkuláció mellett az applikáció pro verzióját is megvásárolhatjuk. 

A közepes árkategóriájú csomag $29-ba kerül (~11.000 Ft) és 3 havi elköteleződést jelent, mivel a csomag része egy okos vércukorszintmérő is, 50 ajándék tesztcsíkkal, házhoz szállítva. 

Az ötlet, hogy különböző termékekkel és tanácsadással tegyenek értékesebbé egy digitális alkalmazást, jó kezdeményezés lehet egy ilyen innovatív, kompetitív és zsúfolt piacon. Nem mellesleg az előfizetőknek is nagyon hasznos. 

Azáltal, hogy tesztcsíkokat is adnak a Glucose Buddy előfizetés mellé, segítenek, hogy mindig könnyen tudjanak tesztelni, és ezáltal könnyen tudjanak rendszeresen adatot rögzíteni az alkalmazásba a felhasználók. A tanácsadás pedig szintén segít megerősíteni a márkahűséget, hiszen megtanulják, hogyan tudják kezelni a cukorbetegségüket az alkalmazás segítségével. 

De…! 

Ez a típusú üzleti modell - tesztcsíkokat szállítanak házhoz, - hamar elavulttá válhat a jövőben a mesterséges intelligencia mellett. Az ujjbegyből történő vércukorszint mérés és a hozzájuk használt vércukorszintmérők hamar elektronikus hulladékká válhatnak a különböző non-invazív, UV-fénnyel működő vércukorszintmérők és a folyamatos vércukorszintet ellenőrző monitorok mellet. 

Ha pedig ez megtörténik, a Glucose Buddy sem számíthat a vásárlói hűségre, hiszen a vásárlóik nagy része inkább non-invazív alternatívákat fog keresni (ahol nincs szükség házhoz szállításra). Így pedig nehéz lehet majd új vásárlókat átcsábítaniuk magukhoz olyan, modern megoldásokat használó applikációktól is, mint például a DiabTrend. 

Összefoglalva

Ahogy egyre többet és többet tudunk meg a cukorbetegséget kiváltó okokról (sok a kockázati tényező), úgy van egyre nagyobb szükség a személyes adatok elemzésére is, hogy jobb döntéseket lehessen hozni és ajánlásokat megfogalmazni az orvosi kezelési terv részeként. Az okostelefonos alkalmazások elengedhetetlen részei a folyamatos önellenőrzésnek és az orvosi terápiás folyamatnak is. Ezért azoknak akik andoridos alkalmazásokat használnak, elsősorban azt kell megnézniük, hogy a piacon lévő androidos cukorbetegeknek szóló alkalmazások milyen funkciókat kínálnak és milyen vércukorszintmérőkkel integrálódnak.

Sajnos az alkalmazások 99%-a elavulttá válik néhány éven belül. Ami leginkább számít egy-egy alkalmazás kiválasztása során ma, az az, hogy hogyan fejlesztik őket: 

  • Milyen adatokat tárolnak? 
  • A begyűjtött adatok tényleg hasznosak a cukorbetegség kezelése szempontjából? 
  • Az alkalmazáson belül hogyan használják ezeket az adatok? 

A begyűjtött adatoknak csak akkor lesz értéke, ha ezeket az alkalmazáson keresztül, huzamosabb időn át nyomon tudod követni. Általában az új adathalmazok új funkciókhoz is vezetnek - hogy a lehető legjobban személyre lehessen szabni az alkalmazásokat a begyűjtött információk segítségével.

A fentebb bemutatott alkalmazásokon keresztül láthatjuk, hogy mennyire fontos alaposabban utánajárni az egyes alkalmazásoknak, még mielőtt elköteleződnénk bármelyik mellett is. A Facebook like-ok, csillagos értékelések, követők száma mind-mind csak felszínesen mutatják az egyes app-ok tényleges értékét. 

2022 Júliusban frissült a cikk. 

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
October 18, 2022

Kezelje cukorbetegségét okosan!

DiabTrend indítása

További bejegyzések a cukorbetegségről