TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Hogyan kezeljük a magas vérnyomást és a 2-es típusú cukorbetegséget?

Ismerje meg, a magas vérnyomás kezelését 2-es típusú cukorbetegség esetén

A magas vérnyomás gyakori probléma diabéteszesek körében. Egy kutatásban a magasvérnyomás (>130/80 Hgmm) előfordulása 2-es típusú cukorbetegek körében több, mint 85.8% volt.Azok számára, akik körében mind a cukorbetegség és magas vérnyomás is előfordul, a DASH diéta ajánlható, "diabéteszes tányér" formájában.

Mit jelent a magas vérnyomás (hipertónia)?

A vérnyomás a szív által keringtetett vérnek az erek falára kifejtett nyomását jelenti.

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és két értéket különböztetnek meg. Az első érték mindig magasabb (ez a szisztolés vérnyomás), ez mutatja, hogy a szívnek mekkora erőt kell kifejtenie ahhoz, hogy a testben a vérkeringést fenntartsa. A második érték a diasztolés (alacsonyabb) érték pedig azt mutatja, hogy a szív két összehúzódás közötti állapotában mekkora nyomást fejt ki a vér az erek falára. Az ideális vérnyomás 90/60 és 120/80 közötti érték.

Magas vérnyomás esetén a szisztolés érték 130 Hgmm feletti, a diasztolés érték pedig 80 Hgmm feletti. Hiába gyakoribb a magas vérnyomás a férfiak körében (kb. 5%-kal), a nők jobban kitettek a magas vérnyomás szövődményeinek.

A táblázat forrása: Heart.org

Mik a kockázatai a magas vérnyomásnak?

Habár kezdetben enyhék a tünetek, hosszútávon súlyos szövődményei is lehetnek a magas vérnyomásnak, melyek a cukorbetegeket kétszer olyan súlyosan is érinthetik. Sőt, a magas vérnyomással szenvedők körében magasabb a kockázata a kettes típusú diabétesz kialakulásának is.

Gyakori magas vérnyomás tünetek:

  • Fejfájás
  • Orrvérzés
  • Fáradtság
  • Zavartság
  • Homályos látás
  • Szívritmuszavar
  • Mellkas fájdalom
  • Véres vizelet

Magas vérnyomás hosszútávú szövődményei lehetnek:

  • Szívelégtelenség
  • Látásvesztés
  • Agyvérzés (stroke)
  • Veseelégtelenség

A magas vérnyomás nem csak a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát növeli meg, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések, úgy mint az agyvérzés (stroke), szívinfarktus, szívelégtelenség és aneurizma kialakulását is.

Hogyan mérjünk vérnyomást?

Ha magas a kockázata a cukorbetegség kialakulásánál nálunk, vagy már lehet egyes tüneteket észleltünk is magunkon, nem árt, ha rendszeresen monitorozzuk a vérnyomásunkat. Mivel az a legjobb, ha a vérnyomásunkat különböző napszakokban is megmérjük, egy otthoni vérnyomásmérő jó beruházás lehet. Ma már könnyen és olcsón beszerezhetőek ezek az eszközök. Méréskor mindig kövessük a használati útmutatást.

Ha vérnyomásmérőt választunk, a legjobb, ha:

  • Felkaron mér
  • Automata, felfújható mandzsettával
  • Digitális kijelzővel rendelkezik
  • Okostelefonokkal szinkronizálható

Mérés menete:

  • Vérnyomás mérés előtt 30 perccel már ne fogyasszunk semmit, ami befolyásolhatja a vérnyomásunkat. Ne együnk, és ne igyunk koffeines vagy alkohol italokat sem.
  • Pihenjünk 5 percet a mérés előtt egy kényelmes székben. Ilyenkor már ne tegyük keresztbe a lábunkat.
  • Támasszuk meg a karunkat, a könyökünk a szívünkhöz közel helyezkedjen el.
  • A mandzsettát csupasz bőrfelületre helyezzük fel.
  • Mérés közben ne beszéljünk.
  • Miután leeresztett a mandzsetta, várjunk 5 percet, és ismételjük meg a mérést. Ha közeli a két érték, átlagoljuk őket. Ha eltér a két mérés eredménye, végezzünk egy harmadik mérést is, és a mérés átlagát vegyük.
  • Vezessük a mérések eredményeit, és azt is, hogy mikor mértük ezeket.

Cukorbetegség és a vérnyomás közötti kapcsolat

A magas vérnyomás kialakulásának az esélye kétszer nagyobb cukorbetegek esetében. Illetve a kettes típusú diabétesz kialakulásának is nagyobb az esélye, ha magas vérnyomással szenvedők körében.

Hiába könnyű a magasvérnyomást kezelni, az esetek 46%-a nem kerül diagnosztizálásra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ez azért lehet, mert az érintettek általában nem ismerik fel idejében a magasvérnyomással járó tüneteket.

Magasvérnyomásban szenvedő felnőttek kevesebb mint fele (42%-a) kerül diagnosztizálásra, és kapja meg a megfelelő kezelést.

A magas vérnyomás szűrését rutinszerűen végzik cukorbetegség kialakulására hajlamos betegeknél. Mivel a nyugat-európai felnőttek 30-40%-ának van magas vérnyomása és a 25 év feletti férfiak 10.3%-a, a nők 9.6%-a cukorbeteg, a vérnyomás monitorozása egy egyszerű, akár otthonról is elvégezhető mérés, ami korai szakaszban segíthet felismerni a kettes típusú cukorbetegséget.

További kockázati tényezők:

  • Kor (minél idősebb valaki, annál nagyobb a kockázat)
  • Túlsúly
  • Mozgászegény életmód
  • Túlzott alkohol fogyasztás
  • Nem megfelelő stressz kezelés
  • Családban előforduló magas vérnyomás
  • Nemzetiség

Magas vérnyomás kezelése

Ezekkel az egyszerű, mindennapokba beilleszthető lépésekkel is már nagy mértékben javíthatunk a vérnyomás értékeinken.

Egy hatásos módja a vérnyomás csökkentésnek, ha magunk mellé veszünk egy házi kedvencet, mivel a kutyák simogatása csökkentheti a vérnyomást. Egy négylábú kedvenc hosszútávon is előnyös lehet a szív- és érrendszerünk egészségére. Azonban nem mindenkinek engedi meg az életmódja a kutyatartást, így ha egy házi kedvenc most nem is fér bele most az életünkbe, akkor is számos módon tehetünk az egészségünkért:

  1. Mozogjunk többet
  2. Figyeljünk a táplálkozásunkra
  3. Szedjünk gyógyszert, ha szükséges
  4. Aludjunk eleget
  5. Adjuk fel a rossz szokásainkat
  6. Hagyjunk fel a dohányzással
  7. Csökkentsük az alkohol fogyasztásunkat

Magas vérnyomás étrendi kezelése

Magas vérnyomás kezelésére a DASH étrendet szokták ajánlani. (DASH mozaikszó az angol "Dietary Approaches to Stop Hypertension" angol kifejezés rövidítéséből származik.) Ez egy olyan egészséges étrend, ami kifejezetten a magas vérnyomás kezelésére lett megalkotva.

Egyes kutatások szerint a DASH-diéta alkalmazása már akár két hét alatt is vérnyomás csökkenéssel járhat.

Az étrend gazdag olyan mikrotápanyagokban mint a kálium, kalcium és magnézium. De limitálja a nátrium (só), zsír (telített zsír és koleszterin) bevitelét. Ezen kívül a komplex szénhidrátok és fehérjék fogyasztását javasolja.

Ha megnézzük, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, azt látjuk, hogy nagyon hasonlít az az olyan étrendi ajánlásokhoz, mint az Okostányér vagy Mediterrán étrend, mivel mind gazdag:

  • zöldségekben
  • gyümölcsökben
  • teljes kiőrlésű gabonákban
  • zsírszegény vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékekben
  • halakban, szárnyasokban
  • hüvelyesekben
  • magvakban és olajos magvakban

Illetve a fenti étrendek egyaránt limitálják a magas telített zsírtartalomú ételek fogyasztását, például a zsíros húsokat és teljes zsírtartalmú tejtermékeket.

Nátrium bevitel és a só fogyasztás csökkentése

Ami miatt a DASH-diéta hatásos lehet a magasvérnyomás kezelésében, az az, hogy a többi étrendhez képest jobban megszorítja a só bevitelt az étrendben. A hagyományos DASH-diéta napi 2300 mg nátriumot enged, de a magasvérnyomásban szenvedőknekmég ennél is kevesebbet, mindössze napi 1500 mg nátriumbevitelt ajánl.

Mi a különbség a nátrium és a só között?

1 g só (NaCl) 1000 mg sónak felel meg, ami 400 mg nátrium és 600 mg klorid iont tartalmaz. Amíg Európában elsősorban a só fogyasztásról hallunk, addig Amerikában legfőképp a nátrium bevitelről és annak szabályozásáról szólnak a különböző táplálkozással kapcsolatos irányelvek. Ez a különbség megtévesztő lehet, ezért fontos, hogy tisztázzuk mit is jelent a kettő. A táplálkozási ajánlások napi 5-6 grammban maximalizálják a só bevitelt, ami nagyjából megegyezik a hagyományos DASH-diéta ajánlásával is. Ettől függetlenül az emberek napi sóbevitele akár a dupláját, a napi 10 g-ot is meghaladhatja, ami aggasztó.

 

Megérheti étrend-kiegészítőket szedni? 

A nagyon szigorú, mindössze naponta 1500 mg nátriumot engedélyező DASH-diéta alternatívája lehet, ha kalcium és D-vitamin kiegészítést szedünk, hiszen ezek csökkenthetik a magas sóbevitellel járó kockázatokat, bár ennek megállapítására további kutatások szükségesek. Biztonságosabb, ha több, magas kalciumtartalmú ételt fogyasztunk, pl. (zsírszegény) tejtermékek formájában, vagy több (olajos) magvat pl. mákot vagy szezámmagot (szezámmag pasztát, tahinit) fogyasztunk. De pl. a kis olajos halaknak (mint pl. a szardínia), is magas a kalciumtartalma, elsősorban a bennük lévő szálkák miatt. Ez utóbbi, táplálkozással kapcsolatos ajánlások pedig egybe csengenek DASH-diéta ajánlásaival is.

FIGYELEM: Ha kalciumcsatorna-blokkolót szedünk magasvérnyomásra, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt bármilyen kalcium- vagy D-vitamintartalmú étrendkiegészítőt elkezdenénk szedni.

Kardioprotektív étrend 2-es típusú diabétesz esetén?

Nincs egyetlen olyan étrend sem, ami minden cukorbeteg számára egyformán megfelelne.

Mégis, ha 2-es típusú diabéteszben szenvedünk, van pár olyan változtatás, amivel jobban magunkra szabhatjuk a DASH-étrendet. Mivel 2-es típusú diabétesz esetén gyakori szövődmények lehetnek a különböző szív- és érrendszeri megbetegédesek, ajánlott egyben egy kardió-protektív étrendet is követni, ha nem csak a vérnyomásunkat akarjuk csökkenteni, hanem a vérzsír értékeinken is javítanánk. Ehhez meg kell növelnünk a telítetlen zsírsavak, mint például az omega-3 bevitelét, illetve több élelmi rostot és növényi szterolt kell fogyasztanunk.

A vércukorszintmérő cég, az Abbot, és az Amerikai Cukorbeteg Szövetség által közölt cikkben: Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2022 is azt javasolják, hogy fogyasszunk több telítetlen zsiradékot növényi olajok és magvak, olajos magvak formájában.

Összefoglalva

A DASH-diéta egyaránt megfelelő lehet azok számára akik magas vérnyomásban és 2-es típusú diabéteszben is szenvednek. Habár viszonylag kevés kutatás irányul ennek a vizsgálatára, így mindig legyünk körültekintőek új étrendi szokások bevezetésénél.

Mivel a 2-es típusú cukorbetegek körében nagy valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás is (melyre a kockázat egyre csak nő az idő haladtával), jó, ha felvagyunk rá készülve, és ha kell, változtatunk az étrendi szokásainkon, hogy elkerülhessük a gyógyszerek használatát és a szövődmények kialakulását.

Ha jelenlegi étrended nem megfelelő, miért ne próbálhatnád ki akár a DASH-diétát is?

Mint minden egyénre szabott kezelés esetében, elengedhetetlen, hogy megfigyeljük a szervezetünk jelzéseit, és hogy hogyan reagál egyes étrendi változtatásokra. Egy egyszerű és kényelmes módja ennek, ha egy olyan naplózó alkalmazáson keresztül vezetjük a napi étkezéseinket, mint a DiabTrend.

Források

 

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
March 15, 2022

Kezelje cukorbetegségét okosan!

DiabTrend indítása

További bejegyzések a cukorbetegségről