Hva var den generelle effekten av pandemien?
18 måneder inn i COVID-19-pandemien indikerer epidemiologiske studier at diabetes er en sentral bidragsyter til alvorlig COVID-19-sykdom. Med andre ord har COVID-19 hatt en veldig negativ effekt på befolkningen med diabetes. I en flerlandsstudie av industrialiserte land under den første bølgen av pandemien, var den totale dødsraten 18 % høyere enn tidligere år. Når det gjelder de ekstra tilfellene ble 75–80 % offisielt tilskrevet covid-19. Årsakene til de resterende ~20–25 % som ikke tilskrives COVID-19 er ikke nøyaktig beregnet, men det er sannsynligvis en kombinasjon av underrapportering av COVID-19 og indirekte virkninger av pandemien. For eksempel forårsaker forsinket behandling eller underbehandling av andre tilstander en økning av andre dødsårsaker.
Overdødeligheten i forhold til historiske trender var 51 % høyere ved type 1-diabetes og 64 % høyere ved type 2-diabetes, med omtrent to tredjedeler av dødsfallene offisielt tilskrevet covid-19. Siden covid-19-relatert overdødelighet i den generelle befolkningen har vært ~20 %, betyr dette at pandemibølgene med covid-19 har hatt mer enn dobbelt så stor innvirkning på populasjonene med diabetes.
Prediktorer for Covid19-relatert sykdom og dødelighet blant serier med diabetes
En omfattende systematisk gjennomgang av 22 studier av prediktorer for covid-19 alvorlighetsgrad og dødsfall fant mannlig kjønn, alder, flere komorbide tilstander, insulinbruk og flere laboratorieprediktorer ved innleggelse, inkludert forhøyede glukosenivåer, antall hvite blodlegemer, nøytrofiltall og lymfocytttelling til å være viktige faktorer. Å være overvektig var assosiert med ~30 % økt risiko for alvorlig covid-utfall, men var ikke assosiert med dødelighet. Metforminbruk hadde en tendens til å være forbundet med redusert risiko for både alvorlig covid-19 og død. Merk at diabetesvarighet, røyking, hypertensjon og kreft ikke var assosiert med alvorlighetsgrad eller død av covid-19 blant de som ble innlagt på sykehus for covid-19. Funn tyder på at blant den voksne populasjonen, uavhengig av alder, har individer med type 1-diabetes minst samme risiko for dårlige covid-19-relaterte utfall som de med type 2-diabetes.
Risiko for sykdom og dødelighet blant sykehusinnlagte personer
Utbredelsen av diabetes er spesielt alarmerende blant unge og middelaldrende voksne, det viser resultater fra 14 stater i henhold til Centers for Disease Control and Prevention COVID-NET blant sykehusinnlagte voksne i alderen 50–64 år hadde 32% diabetes og når det gjelder de som er 65 år og eldre hadde 31 % diabetes. Videre avslører en nærmere undersøkelse en høy forekomst av tidligere udiagnostisert diabetes blant personer innlagt på sykehus for COVID-19, der hyperglykemi og diagnose kan ha blitt utløst av COVID-19-infeksjon.
I gjennomsnitt hadde 33 % av sykehusinnlagte personer med alvorlig covid-19-relatert sykdom og 39 % av dødsfallene diabetes. Blant personer med diabetes utviklet 21–43 % alvorlig sykdom (dvs. pustebesvær, mekanisk ventilasjon, innleggelse på intensivavdeling) og dødeligheten varierte fra 24 % til 29 %. Studier som undersøkte spesifikke behandlingsresultater fant at diabetes er en potent prediktor for behovet for invasiv mekanisk ventilasjon, ekstrakorporeal membranoksygenering og kontinuerlig nyreerstatningsterapi.
Hva var den indirekte virkningen av covid-19 på befolkningen med diabetes?
For de fleste er ikke de mest dyptgripende effektene av pandemien en koronavirusinfeksjon, men snarere den mangfoldige og utvidede samfunnsforstyrrelsen pandemien har forårsaket gjennom endringer i helsesystemet, atferd og samfunnsstøtte; miljøendringer; eller stress av covid-19-sykdom hos familiemedlemmer. Denne forstyrrelsen kan ha negative indirekte effekter på utbredelse og behandling av diabetes og andre tilstander. Å erkjenne de indirekte effektene av pandemien på grunn av skjerming og endringer i rutiner er spesielt viktig for å forstå fremtidige folkehelsebehov for befolkningen med diabetes.
Avhengig av lokale retningslinjer kan overgangen til arbeid hjemmefra og stenging av eller redusert tilgang til dagligvarebutikker, restauranter og gatekjøkken ha både kortsiktige eller langsiktige effekter på kostholdskvaliteten så vel som fysiske aktivitetsvaner og selvbehandling av diabetes. Forbruket av hjemmelagde måltider og frukt og grønnsaker økte, men det samme gjorde inntaket av comfort-food, snacks, antall måltider per dag og det totale matinntaket. Andre studier fant 20–40 % økt forbruk av søtsaker. Videre observerte 64 studier en endring i fysisk aktivitet; de fleste studier så en nedgang i all fysisk aktivitet og en økning i stillesittende atferd, men så også en økning i fysisk aktivitet på fritiden. En metaanalyse fant at 32 % av den generelle befolkningen opplevde søvnproblemer.
Hva kan du gjøre for å forhindre problemer?
For å gjøre vårt beste for å beskytte vår egen helse, må vi føre en riktig livsstil og håndtere diabetesen vår bevisst. Siden diabetes er en økt risiko under pandemien, er det verdt å følge "spillereglene". På grunn av at COVID19 kan endre hverdagen din på en negativ måte, er det mer sannsynlig at du har økt risiko for et dårlig utfall av sykdommen. For å redusere risikofaktorene kan vi bruke flere teknologier for å håndtere diabetes på riktig måte, som glukometer, insulinpumper og loggingsapplikasjoner. En av de mest fremragende loggingsapplikasjonene – med unike funksjoner som konkurrentene ikke har – er DiabTrend. DiabTrend tar hensyn til ernæring, fysisk aktivitet med passende intensitet og regelmessighet, mental helse og systematisk logging av blodsukker og medikament-/insulindosering, selv i vanskelige tider. Det bidrar til å utvikle en bevisst og sunn livsstil og gir mye nyttig kunnskap om behandling av diabetes. Hvis du er interessert, ikke nøl med å prøve ut!
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id =com.diabtrend
Eller registrer deg via data: https://app.diabtrend.com/