TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Hvordan håndtere høyt blodtrykk og type 2 diabetes

Forstå hvordan du håndterer høyt blodtrykk med type 2 diabetes

For personer med diabetes er høyt blodtrykk et vanlig problem. I en studie var prevalensen av hypertensjon blant personer med diabetes type 2 85.8% ved blodtrykkterskler på 130/80 mm Hg og over. For personer som lider av begge deler, bør en større prevalens gis til de blodtrykkssenkende aspektene ved DASH-dietten når man setter sammen måltider.

Hva er høyt blodtrykk (Hypertensjon)?

Blodtrykket ditt er trykket hjertet ditt opprettholder når det sender blod gjennom blodårene og rundt i kroppen din.

Det er to tall som brukes for å beskrive blodtrykk, målt i millimeter kvikksølv (mmHg). Det første er det høye tallet (systolisk blodtrykk), som beskriver det høyeste trykket hjertet bruker når det slår for å presse blod rundt i kroppen din. Det andre er det lave tallet, og det er kalt diastolisk blodtrykk. Det måler trykket i arteriene dine når hjertet hviler mellom slagene, og det er den laveste mengden trykk. Det ideele blodtrykket er mellom 90/60mmHg og 120/80mmHg.

Høyt blodtrykk er definert som 130 mmHg eller høyere for systolisk blodtrykk, eller 80+ mmHg (millimeter kvikksølv) eller høyere for diastolisk blodtrykk. Høyt blodtrykk påvirker menn mer enn kvinner (5% mer), selv om komplikasjoner fra høyt blodtrykk merkes mer av kvinner.

Tabellformat laget av Heart.org

Hva er problemene assosiert med høyt blodtrykk?

Selv om det i starten kan være få symptomer, fører høyt blodtrykk til store skader på menneskekroppen over tid. Det er dobbelt så stor sjanse for at det kommer hos en person med diabetes enn en uten diabetes, og det er høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 dersom du har fått diagnosen hypertensjon.

Vanlige hypertensjonssymptomer

 • Hodepine
 • Neseblod
 • Utmattelse
 • Forvirring
 • Uskarpt syn
 • Uregelmessig hjerterytme
 • Brystsmerter
 • Blod i urin

Langsiktige problemer med hypertensjon

 • Hjertefeil
 • Synstap
 • Slag
 • Nyresykdom

I tillegg til diabetes type 2, er hypertensjon også en viktig risikofaktor når det kommer til hjerte- og karsykdommer, inkludert slag, hjerteinfarkt, hjertefeil og aneurisme.

Hvordan måle blodtrykket

Dersom du er i faresonen for diabetes, eller om du lider av symptomer nevnt ovenfor, eller om du har blitt diagnostisert som enten prediabetiker eller om du faktisk er diabetiker, er det smart å holde oversikt over blodtrykket ditt.Siden blodtrykket ditt må måles til forskjellige tider av døgnet kan det være smart å investere i en hjemmemonitor. Enkle monitorer er rimelige og enkle å bruke. Følg instruksjonene gitt av produsenten.

Nedenfor er noen tips når du skal velge monitor

 • Velg en overarmsmonitor da den er mer nøyaktig.
 • Automatiske monitorer med selvoppblåsende bånd er best.
 • Tydelig og lettlest digital avlesning.
 • Smarttelefon synkronisering for trådløs overføring til en app. Sporing av blodtrykk over tid er en fin måte å identifisere problematiske tider eller matvarer.

Bruk

 • Unngå alt som kan påvirke blodtrykket ditt, som å tygge eller drikke koffeinholdige eller alkoholholdige drikker i minist 30 minutter før måling.
 • Hvil i fem minutter i en komfortabel stol med bena rett frem.
 • Støtt armen slik at albuen er på eller nær hjertenivå.
 • Bruk det oppblåsbare båndet rett på bar hud.
 • Ikke snakk under selve målingen.
 • Når båndet er tomt for luft, la det hvile et minutt før du gjør en ny avlesing. Dersom de to avlesningene er nære hverandre, så bruk snittet av dem. Dersom de ikke er nære hverandre, ta en ny avlesing og bruk snittet av de tre avlesningene.
 • Skriv ned blodtrykket, inkludert klokkeslettet målingen ble gjort.

Diabetesrisiko

Høyt blodtrykk er dobbelt så sannsynlig hos en person med diabetes enn hos en uten diabetes, men det varierer med alder. I tillegg er det en høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 dersom du allerede har fått diagnosen hypertensjon.

Til tross for at det er enkelt å behandle så blir 46% av tilfellene med høyt blodtrykk udiagnostisert i henhold til Verdens Helseorganisasjon (WHO), det er hovedsakelig fordi de berørte ikke skjønner at de har et problem - det er få symptomer å legge merke til.

Mindre enn halvparten av alle voksne (42%) med hypertensjon blir diagnostisert og behandlet.

Når man sjekker etter risikofaktorer for prediabetes så gjør man en rutinemessig screening for høyt blodtrykk. Med tanke på at rundt 30-40% av voksne i Vest-Europa har høyt blodtrykk, og 10.3% av mennene og 9.6% av kvinnene fra 25 år og oppover har diabetes, så er regelmessig screening for høyt blodtrykk et enkelt og forebyggende tiltak for diabetes type 2 som alle kan gjøre hjemme.

Andre risikofaktorer:

 • Øker med alderen
 • Overvektig
 • Inaktivitet
 • Overdrevent alkoholforbruk
 • Dårlig stressmestring
 • HBP i familien
 • Etniske grupper

Hvordan behandle høyt blodtrykk

Nedenfor er noen enkle steg du kan gjøre hver dag for å redusere blodtrykket betraktelig.

Dersom du har høyt blodtrykk, så er en effektiv måte å redusere blodtrykket ditt på, å skaffe deg en hund. Å kose med en hund kan redusere blodtrykket ditt betraktelig. Denne firbeinte vennen har også langsiktige positive effekter når det kommer til hjertehelse. Men dersom en hund ikke passer inn i livsstilen din, er det mange andre ting du kan gjøre, som blant annet:

 1. Trening
 2. Diett
 3. Medikamenter
 4. Søvn
 5. Gi slipp på dårlige vaner
 6. Slutt å røyke
 7. Redusere alkoholforbruket

Hvordan håndtere høyt blodtrykk med diett

Den mest populære dietten som anbefales for høyt blodtrykk, er DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dietten. Det er en plan med sunn mat som er spesielt utviklet for å hjelpe til med å behandle eller forhindre høyt blodtrykk (hypertensjon).

Studier har vist at DASH-dietten kan være effektiv i å senke blodtrykket allerede etter to uker.

Det er et kostholdsmønster rikt på mikronæringsstoffer som kalium, kalsium og magnesium, og med begrenset inntak av natrium. Det begrenser også inntaket av ikke bare fett, men også mettet fett og kolesterol og det oppmuntrer til inntak av komplekse karbohydrater og protein.

Når du oversetter det inn til faktiske matvalg, er det ikke ulikt andre dietter, som MyPlate/Middelhavsdiett, da begge er rike på:

 • grønnsaker
 • frukt
 • fullkorn
 • fettfri eller magre meieriprodukter
 • fisk og fjærfe
 • belgfrukter
 • nøtter og frø

Begge diettene begrenser mat med høyt innhold av mettet fett, som fett kjøtt og fete meieriprodukter.

Begrense natrium- og saltinntak

De hypertensjonsdempende aspektene ved DASH-dietten som avviker fra andre kostholdsretningslinjer, er først og fremst basert på høyere saltrestriksjoner. Mens en standard DASH-diett begrenser natriuminntaket til 2300 mg per dag, så er versjonen for dem med høyt blodtrykk en mer ekstrem utgave som begrenser natriuminntaket til bare 1500 mg per dag.

Forskjellen mellom natrium og salt

1 g salt (NaCl) er lik 1000 mg salt, som inneholder 400 mg natrium og 600 mg klorid. I Europa hører man ofte anbefalinger om saltinntak, og i amerikanske anbefalinger og spisemønstre (som DASH-dietten) ser man ofte at det nevnes natriuminntak, denne forskjellen kan virke forvirrende, så det er viktig å oppklare forskjellen på de to. Kostholdsråd anbefaler vanligvis ikke mer enn 5-6 g salt per dag, som er på linje med anbefalingene i DASH-dietten. Men folk spiser vanligvis mer, og mange opp mot 10 g per dag, noe som kan være bekymringsfullt.

Er det verdt å ta kosttilskudd?

Et alternativ til den ekstreme 1500 mg versjonen av DASH-dietten for å redusere blodtrykket er å ta tilskudd av kalsium og vitamin D, noe som kan være et mer smakfullt alternativ sammenlignet med ytterligere saltreduksjon, som potensielt reduserer effekten av økt saltinntak, men her er det nødvendig med mer forskning. Det er tryggere å inkludere mer kalsiumrik mat i kostholdet ditt, som magre meieriprodukter, valmuefrø eller sesampasta, eller til og med fet fisk som fortsatt inneholder fiskeben, for eksempel sardiner, akkurat som DASH-dietten anbefaler.

MERK: Dersom du tar kalsiumkanalblokkere for å håndtere høyt blodtrykk, så ta kontakt med legen din før du vurderer å ta tilskudd med kalsium eller vitamin D.

Hjertesunn diett med Diabetes type 2

Det finnes ingen ideell måltidsplan som passer for alle som lider av diabetes, så det er umulig å si at en diett er bedre enn en annen.

Når det er sagt, er det noen anbefalte endringer i DASH-dietten for å gjøre den bedre egnet for diabetes type 2. Siden personer med diabetes type 2 også er utsatt for hjerte- og karsykdommer, anbefales det å følge en hjertesunn kostholdsplan, dersom målet ikke bare er å senke blodtrykket, men også å forbedre lipidprofilen. For å nå det målet, må du også økeInntaket av umettet fett som omega-3, tyktflytende fibre og plantestanoler/steroler.

For eksempel foreslår produsenten av glukoseovervåkingsenheter, Abbot, og rapporten Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2022 publisert av American Diabetes Association å tilsette mer umettet fett via oljer, nøtter og frø for å oppnå en sunn balanse.

Konklusjon

DASH-dietten ser ut til å være godt egnet for de som lider av diabetes type 2 og hypertensjon. Imidlertid er det gjort lite forskning på området, så test med forsiktighet.

Siden det store flertallet av de som har diabetes 2 også lider av høyt blodtrykk på et tidspunkt under sykdomsprogresjonen, en risiko som bare øker med alder og sykdomsprogresjon, er det nødvendig å finne en blodtrykksenkende strategi/diett, spesielt dersom du ønsker å unngå medisiner og tilhørende bivirkninger.

Dersom din nåværende diett ikke er effektiv når det gjelder å forebygge høyt blodtrykk, hvorfor ikke gi Dash-dietten en sjanse?

Som med alle personlig tilpassede behandlinger, er prøving og feiling uunngåelig. Det anbefales nøye overvåking av matinntak, da det er avgjørende for å minimere komplikasjoner. En flott og praktisk måte å gjøre det på, er å bruke matsporingsapplikasjoner som DiabTrend.

Kilder:

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
March 15, 2022

Handle your diabetes smartly!

Start DiabTrend

Other posts about diabetes