TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Wat zijn de risicofactoren van COVID-19 bij diabetici?

Leer meer over de impact van COVID-19 op diabetici om zo goed mogelijk voorbereid te zijn tijdens de huidige golf. Kennis is macht!

Wat was het algemene effect van de pandemie?

Achttien maanden na de COVID-19 pandemie blijkt uit epidemiologische studies dat diabetes een centrale rol speelt in de ernstige COVID-19 morbiditeit. Omgekeerd heeft COVID-19 een verwoestend effect gehad op de bevolking met diabetes. In een meerlandenstudie van geïndustrialiseerde landen tijdens de eerste golf van de pandemie lag het totale sterftecijfer 18% hoger dan in de voorgaande jaren. Van de extra gevallen werd 75-80% officieel toegeschreven aan COVID-19. De oorzaken van de resterende ∼20-25% die niet aan COVID-19 werden toegeschreven, zijn niet nauwkeurig geraamd, maar zijn waarschijnlijk een combinatie van onderrapportering van COVID-19 en indirecte gevolgen van de pandemie. Bijvoorbeeld vertraagde behandeling of onderbehandeling van andere aandoeningen veroorzaken een toename van andere doodsoorzaken.

Het sterfteoverschot ten opzichte van historische trends was 51% hoger bij diabetes type 1 en 64% hoger bij diabetes type 2, waarbij ongeveer twee derde van de sterfgevallen officieel aan COVID-19 wordt toegeschreven. Aangezien de COVID-19-gerelateerde oversterfte in de algemene bevolking ∼20% bedroeg, betekent dit dat de COVID-19-pandemiegolven een meer dan twee keer zo grote impact hebben gehad op de populaties met diabetes.

Voorspellers van COVID19-gerelateerde morbiditeit en mortaliteit bij diabetespopulaties

Een uitgebreide systematische review van 22 studies over de voorspellers van de ernst van COVID-19 en het overlijden vonden mannelijk geslacht, leeftijd, verschillende comorbide aandoeningen, insulinegebruik, en verschillende laboratoriumvoorspellers bij opname, waaronder verhoogde glucosespiegels, aantal witte bloedcellen, aantal neutrofielen, en aantal lymfocyten, allemaal significant. Overgewicht of obesitas was geassocieerd met ∼30% verhoogd risico op ernstige COVID-uitkomsten, maar was niet geassocieerd met sterfte. Metforminegebruik werd geassocieerd met een verlaagd risico van zowel de ernst van COVID-19 als overlijden. Opmerkelijk is dat de duur van diabetes, roken, hypertensie en kanker niet geassocieerd waren met de ernst van COVID-19 of het overlijden onder degenen die voor COVID-19 in het ziekenhuis waren opgenomen. De bevindingen suggereren dat onder volwassen populaties, op elke gegeven leeftijd, personen met type 1 diabetes ten minste hetzelfde risico hebben op slechte COVID-19-gerelateerde resultaten als personen met type 2 diabetes.

Risico op morbiditeit en mortaliteit onder gehospitaliseerde personen

De prevalentie van diabetes is bijzonder alarmerend onder jonge volwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd, zoals blijkt uit 14 staten van het COVID-NET van het Center for Disease Control and Prevention, waar in het ziekenhuis opgenomen volwassenen in de leeftijd van 50-64 jaar een prevalentie van diabetes hadden (32%) die even hoog was als die van 65 jaar en ouder (31%). Verder onderzoek toont een hoge prevalentie van niet eerder gediagnosticeerde diabetes onder personen die werden gehospitaliseerd voor COVID-19, waarbij hyperglykemie en diagnose kunnen zijn geprecipiteerd door de COVID-19 infectie.

Gemiddeld 33% van de gehospitaliseerde personen met ernstige COVID-19-gerelateerde morbiditeit en 39% van de sterfgevallen hadden diabetes. Onder personen met diabetes ontwikkelde 21-43% ernstige ziekte (d.w.z. ademnood, mechanische beademing, opname op intensive care) en de fataliteit varieerde van 24% tot 29%. Uit studies waarin specifieke behandelingsresultaten werden onderzocht, bleek dat diabetes een sterke voorspeller is van de noodzaak van invasieve mechanische beademing, extracorporale membraanoxygenatie en continue niervervangingstherapie.

Wat was de indirecte impact van COVID-19 op de bevolking met diabetes?

Voor de meeste mensen zijn de meest ingrijpende gevolgen van de pandemie niet de besmetting met het coronavirus, maar eerder de diverse en uitgebreide maatschappelijke ontwrichting die de pandemie heeft veroorzaakt door veranderingen in de werking van het gezondheidssysteem, gedragingen en steun van de gemeenschap; veranderingen in de omgeving; of de stress van COVID-19 ziekte op familieleden. Deze verstoring zou nadelige indirecte gevolgen kunnen hebben voor de opsporing, prevalentie en behandeling van diabetes en andere aandoeningen, en zou het gezondheidsgedrag en het zelfmanagement kunnen verslechteren of verbeteren. Het onderkennen van de indirecte effecten van de pandemie als gevolg van afscherming en veranderingen in routines is bijzonder belangrijk voor het begrijpen van toekomstige volksgezondheidsbehoeften voor de populatie met diabetes.

Afhankelijk van het lokale beleid kunnen de verschuivingen naar telewerken vanuit huis en de sluiting van of verminderde toegang tot kruidenierswinkels, restaurants en fastfood zowel op korte als op lange termijn gevolgen hebben voor de kwaliteit van de voeding, de gewoonten op het gebied van lichaamsbeweging en het zelfmanagement van diabetici. De consumptie van zelfgemaakte maaltijden en fruit en groenten nam toe, maar dat gold ook voor de consumptie van comfort food, snacking, het aantal maaltijden per dag en de totale voedselinname. Andere studies vonden een 20-40% verhoogde consumptie van zoetigheden. Bovendien werd in 64 studies een verandering in lichamelijke activiteit waargenomen; de meeste studies zagen een afname van alle lichamelijke activiteit en een toename van sedentair gedrag, maar ook een toename van lichamelijke activiteit in de vrije tijd. Uit een meta-analyse bleek dat 32% van de algemene bevolking slaapproblemen ondervindt, maar er werd niet gekeken naar veranderingen tijdens de pandemie.

Wat kunt u doen om het probleem te voorkomen?

Om onze eigen gezondheid zo goed mogelijk te beschermen, moeten we een goede levensstijl volgen en bewust met onze diabetes omgaan. Aangezien diabetes tijdens de pandemie een verhoogd risico vormt, is het de moeite waard om 'de regels van het spel' te volgen. Omdat COVID-19 je dagelijkse routine op een negatieve manier kan veranderen, loop je meer kans op een slechte afloop van de ziekte. Om de risicofactoren te verminderen, kunnen we verschillende technologieën gebruiken om diabetes op de juiste manier te beheren, zoals glucosemeters, insulinepompen en loggingtoepassingen. Een van de meest opvallende logging applicaties - met unieke functies die concurrerende oplossingen niet hebben - is DiabTrend.

Om aandacht te besteden aan voeding, lichamelijke activiteit van de juiste intensiteit en regelmaat, geestelijke gezondheid, en systematische herhaling van bloedglucose en medicatie / insuline dosering op een dagelijkse basis, zelfs in zulke moeilijke tijden, is het raadzaam om DiabTrend te kiezen. Het helpt bij het ontwikkelen van een bewuste en gezonde levensstijl en biedt veel nuttige kennis met betrekking tot de behandeling van diabetes. Als u geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om het te proberen!



Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.diabtrend

iOS: https://apple.co/3tjh734

Of schrijf je in via de computer: https://app.diabtrend.com/

Bauer Anna
Reading time: 
5
minutes
Published: 
November 2, 2021

Ga slim om met je diabetes!

Start DiabTrend

Andere artikelen over diabetes