TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Hoe je om moet gaan met hoge bloeddruk en type 2 diabetes

Begrijpen hoe je moet omgaan met hoge bloeddruk bij type 2 diabetes

Voor mensen met diabetes is hoge bloeddruk een veel voorkomend probleem. In één studie bedroeg de prevalentie van hypertensie bij mensen met diabetes type 2 85,8% bij een bloeddrukdrempel van 130/80 mm Hg en hoger. Voor mensen die aan beide ziekten lijden, moet bij de formulering van het diabetesplaatje meer aandacht worden besteed aan de bloeddrukverlagende aspecten van het DASH-dieet.

Wat is hoge bloeddruk (hypertensie)?

Je bloeddruk is de druk die je hart handhaaft om bloed door je bloedvaten en door je lichaam te persen.

Er worden twee getallen gebruikt om de bloeddruk te beschrijven, gemeten in millimeter kwik (mmHg). Het eerste is het hoge cijfer (systolische bloeddruk), in termen van de grootste hoeveelheid druk die je hart uitoefent wanneer het klopt om bloed door je lichaam te persen. De tweede is de lage waarde en wordt diastolische bloeddruk genoemd. Deze meet de druk in je slagaders wanneer je hart rust tussen twee slagen, het is de laagste hoeveelheid druk. De ideale bloeddruk ligt tussen 90/60 mmHg en 120/80 mmHg.

Hoge bloeddruk wordt gedefinieerd als 130 mmHg of hoger voor het systolische getal, of 80+ mmHg (millimeter kwik) of hoger voor de diastolische druk. Hoge bloeddruk treft meer mannen dan vrouwen (5% meer), hoewel de complicaties die er het gevolg van zijn, meer door vrouwen worden gevoeld.

Tabel gemaakt door Hart.org

Wat zijn de problemen die gepaard gaan met een hoge bloeddruk?

Hoewel er aanvankelijk weinig symptomen zijn, veroorzaakt hoge bloeddruk na verloop van tijd aanzienlijke schade aan het menselijk lichaam. Iemand met diabetes heeft twee keer zoveel kans om door hoge bloeddruk te worden getroffen als iemand zonder diabetes, en er is een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 als er bij jou een hoge bloeddruk is vastgesteld.

Veel voorkomende symptomen van hypertensie

 • Hoofdpijn
 • Bloedneuzen
 • Vermoeidheid
 • Verwarring
 • Wazig zicht
 • Onregelmatige hartslag
 • Pijn op de borst
 • Bloed in de urine

Langetermijnproblemen van hypertensie

 • Hartfalen
 • Verlies van gezichtsvermogen
 • Beroerte
 • Nieraandoeningen

Naast diabetes type 2 is hypertensie ook een primaire risicofactor voor hart- en vaatziekten, waaronder beroerte, hartaanval, hartfalen en aneurysma.

Hoe meet je de bloeddruk?

Als je diabetes riskeert, aan de hierboven genoemde symptomen lijdt of als er bij jou prediabetes of diabetes is vastgesteld, is het goed om je bloeddruk te meten. Aangezien je bloeddruk op verschillende tijdstippen van de dag moet worden gemeten, is het de moeite waard om in een thuismonitor te investeren. Eenvoudige monitors zijn niet duur en gemakkelijk te gebruiken. Volg de instructies van de fabrikant.

Hieronder vind je enkele tips voor het kiezen van een bloeddrukmeter

 • Kies voor een bovenarmmonitor omdat deze nauwkeuriger is.
 • Automatische monitoren met een zelfopblazende band zijn het beste.
 • Duidelijke, gemakkelijk af te lezen digitale uitlezing.
 • Smartphone synchronisatie om de metingen draadloos naar een app over te brengen. Het bijhouden van de bloeddruk na verloop van tijd is een geweldige manier om problematische tijden of voedingsmiddelen te identificeren.

Gebruik

 • Vermijd alles wat je bloeddruk kan beïnvloeden, zoals kauwen of het drinken van cafeïnehoudende of alcoholische dranken gedurende ten minste 30 minuten van tevoren.
 • Rust vijf minuten uit in een comfortabele stoel met je benen gekruist.
 • Ondersteun je arm zodat je elleboog zich op of nabij harthoogte bevindt.
 • Wikkel de opblaasbare band over je blote huid.
 • Praat niet tijdens de meting.
 • Laat de opblaasbare band op zijn plaats, wacht een minuut en doe dan een tweede meting. Als de metingen dicht bij elkaar liggen, neem je het gemiddelde. Zo niet, herhaal je de meting nogmaals en neem je het gemiddelde van de drie metingen.
 • Houd je bloeddrukmetingen bij, ook het tijdstip van de dag.

Diabetesrisico's

Hoge bloeddruk is twee keer zo waarschijnlijk bij iemand met diabetes dan bij iemand zonder diabetes, maar dit varieert met leeftijd. Bovendien is er een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 als je al gediagnosticeerd bent met hypertensie.

Hoewel hoge bloeddruk gemakkelijk te behandelen is, blijft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 46% van de gevallen ongediagnosticeerd, vooral omdat de betrokkenen niet beseffen dat ze een probleem hebben - er zijn weinig symptomen om op te merken.

Minder dan de helft van de volwassenen (42%) met hypertensie wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Hoge bloeddruk wordt routinematig gescreend bij de beoordeling van risicofactoren voor prediabetes. Wanneer men bedenkt dat ongeveer 30-40% van de volwassenen in West-Europa een hoge bloeddruk heeft en 10,3% van de mannen en 9,6% van de vrouwen van 25 jaar en ouder diabetes, is regelmatig screenen op hoge bloeddruk een eenvoudige preventieve maatregel voor diabetes type 2 die iedereen vanuit het comfort van zijn eigen huis kan uitvoeren.

Andere risicofactoren:

 • nemen toe met de leeftijd
 • Overgewicht
 • Inactiviteit
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Slechte stressbeheersing
 • Familiaire voorgeschiedenis van HBP
 • Etnische groep

Hoe behandel je hoge bloeddruk?

Hieronder vind je enkele eenvoudige stappen die je elke dag kunt doen om de bloeddruk sterk te verlagen.

Als je een hoge bloeddruk hebt, is een effectieve manier om deze te verlagen het krijgen van een hond. Het aaien van een hond kan je bloeddruk aanzienlijk verlagen. Deze viervoeter heeft ook op lange termijn positieve effecten op de gezondheid van het hart met positieve uitkomsten. Als een hond echter niet in je levensstijl past, zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen, zoals:

 1. Lichaamsbeweging
 2. Dieet
 3. Medicatie
 4. Slapen
 5. Slechte gewoonten opgeven
 6. Stoppen met roken
 7. Verminder alcoholgebruik

Hoe beheers je hoge bloeddruk met dieet?

Het meest populaire dieet dat wordt aanbevolen voor hoge bloeddruk is het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Het is een gezond voedingsplan dat speciaal is ontwikkeld om hoge bloeddruk (hypertensie) te helpen behandelen of voorkomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het DASH-dieet de bloeddruk al na twee weken kan verlagen.

Het is een voedingspatroon dat rijk is aan micronutriënten zoals kalium, calcium en magnesium, maar de inname van natrium beperkt. Het beperkt ook de inname van niet alleen totaal vet, maar ook verzadigd vet en cholesterol en stimuleert de consumptie van complexe koolhydraten en eiwitten.

Als je het vertaalt naar daadwerkelijke voedselkeuzes, is het echt vergelijkbaar met andere voedingsrichtlijnen, zoals MyPlate/Mediterraan dieet, aangezien beide rijk zijn aan:

 • groenten
 • fruit
 • volle granen
 • vetvrije of vetarme zuivelproducten
 • vis en gevogelte
 • peulvruchten
 • noten en zaden

Beide diëten beperken voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten, zoals vet vlees en volvette zuivelproducten.

Natrium- of zoutinname beperken

De bloeddrukverlagende aspecten van het DASH-dieet die afwijken van andere voedingsrichtlijnen zijn voornamelijk gebaseerd op een hogere zoutbeperking. Het standaard DASH-dieet beperkt de natriuminname tot 2300 mg per dag, maar voor mensen met hoge bloeddruk beperkt een extremere versie van DASH de natriuminname tot slechts 1500 mg per dag.

Het verschil tussen natrium en zout

1 g zout (NaCl) is gelijk aan 1000 mg zout, dat 400 mg natrium en 600 mg chloride bevat. In Europa hoor je vaak aanbevelingen over zoutconsumptie, en in Amerikaanse richtlijnen en eetpatronen (net als het DASH dieet) zie je verwijzingen naar natriumbeperking, dit verschil kan verwarrend zijn, dus het is belangrijk om de omzetting tussen de twee duidelijk te maken. Voedingsrichtlijnen bevelen meestal niet meer dan 5-6 g zout per dag aan, wat vergelijkbaar is met de aanbevelingen van het DASH dieet. Toch consumeren mensen meestal meer, zelfs tot 10 g per dag, wat verontrustend kan zijn.

Is het de moeite waard om supplementen te nemen?

Een alternatief voor de extreme 1500 mg versie van het DASH dieet om de bloeddruk te verlagen is suppletie met calcium en vitamine D, wat ook een smakelijker alternatief zou kunnen zijn voor verdere zoutbeperking, mogelijk het effect van verhoogde zoutinname verzachtend, maar ook hier is aanvullend onderzoek nodig. Het is veiliger om meer calciumrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, zoals magere zuivelproducten, maanzaad of sesampasta, of zelfs vette vis die nog steeds de visgraat bevat, zoals sardines, net zoals het DASH dieet aanbeveelt.

OPMERKING: Als je calciumkanaalblokkers gebruikt om je hoge bloeddruk onder controle te houden, raadpleeg dan je arts voordat je overweegt een calcium- of vitamine D-supplement te nemen.

Hart-gezond dieet met Diabetes type 2

Er bestaat geen ideaal maaltijdplan dat geschikt is voor iedereen die aan diabetes lijdt, dus het is onmogelijk om te zeggen dat het ene dieet beter is dan het andere.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele aanbevolen wijzigingen in het DASH-dieet om het beter geschikt te maken voor Diabetes type 2. Omdat mensen met diabetes type 2 ook vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten, is het aan te raden om ook een hart-gezond dieetplan te volgen, als het doel niet alleen het verlagen van de hoge bloeddruk is, maar ook het verbeteren van het lipidenprofiel. Om dergelijke doelen te bereiken, zou je ook de inname van onverzadigde vetten zoals omega-3, viskeuze vezels en plantaardige stanolen/sterolen moeten verhogen.

Bijvoorbeeld de fabrikant van glucosecontroleapparaten, Abbot, en Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2022, gepubliceerd door de American Diabetes Association, stelt voor om meer onverzadigde vetten via oliën, noten en zaden toe te voegen om een gezond evenwicht te bereiken.

Conclusie

Het DASH-dieet lijkt goed geschikt te zijn voor mensen met diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Er is echter onvoldoende onderzoek naar gedaan, dus test met voorzichtigheid.

Aangezien de overgrote meerderheid van diabetes type 2-patiënten op een bepaald moment tijdens de progressie van hun ziekte ook aan hoge bloeddruk lijdt, een risico dat alleen maar toeneemt met de leeftijd en de progressie van de ziekte, is het uitproberen van een bloeddrukverlagende strategie/dieet een noodzaak wanneer dit zich voordoet, vooral als je medicatie en de bijbehorende bijwerkingen wilt vermijden.

Als je huidige dieet onvoldoende blijkt te zijn om hoge bloeddruk te voorkomen, waarom probeer je het DASH-dieet dan niet eens uit?

Zoals bij alle gepersonaliseerde behandelingen zijn vallen en opstaan onvermijdelijk. Zorgvuldige controle van de voedselconsumptie wordt aanbevolen en is essentieel om complicaties tot een minimum te beperken. Een geweldige en handige manier om dit te doen is via een voedselvolgprogramma zoals DiabTrend.

Bronnen:

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
March 15, 2022

Ga slim om met je diabetes!

Start DiabTrend

Andere artikelen over diabetes