TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Cum să gestionați hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2

Înțelegeți mai bine cum puteți gestiona hipertensiunea arterială în cazul diabetului de tip 2

Pentru persoanele care suferă de diabet, hipertensiunea arterială este o problemă comună. În cadrul unui studiu, prevalența hipertensiunii în rândul pacienților cu diabet de tip 2 era de 85.8% la valori ale tensiunii arteriale de 130/80 mm Hg și mai mult. La persoanele care suferă de ambele afecțiuni ar trebui să se acorde o atenție deosebită dietei DASH și aspectelor sale de scădere a tensiuni arteriale atunci când se stabilește un regim pentru diabet.

Ce este tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea)?

Tensiunea arterială este presiunea pe care o exercită inima atunci când împinge sângele prin vasele de sânge din corp. 

Două numere sunt folosite pentru a indica tensiunea, măsurate în milimetri de mercur (mmHg). Prima valoare este mai mare (tensiunea sistolică), adică cea mai mare presiune pe care o aplică inima când bate pentru a împinge sângele prin corp. Cea de-a doua valoare este mai mică și semnifică presiunea diastolică. Măsoară presiunea în artere atunci când inima se odihnește între două bătăi, presiunea minimă. Tensiunea arterială ideală este între 90/60mmHg și 120/80mmHg.

Hipertensiunea este definită ca 130 mmHg sau mai mult pentru valoarea sistolică, sau peste 80 mmHg pentru valoarea diastolică. Hipertensiunea îi afectează pe bărbați mai mult decât pe femei (cu 5% mai mult), deși complicațiile care rezultă sunt resimțite mai intens de către femei.

Formatul tabelului creat de Heart.org

Care sunt problemele asociate hipertensiunii?

La început, simptomele sunt puține, dar în timp hipertensiunea provoacă o afectare semnificativă a organismului. Și este de două ori mai probabil să lovească o persoană cu diabet decât o persoană care nu suferă de această afecțiune. Iar dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune există un risc crescut de a ajunge și la diabet de tip 2.

Simptome comune ale hipertensiunii

  • Dureri de cap
  • Sângerări nazale
  • Oboseală
  • Confuzie
  • Vedere încețoșată
  • Ritm cardiac neregulat
  • Dureri în piept
  • Sânge în urină

Probleme pe termen lung date de hipertensiune

  • Insuficiență cardiacă
  • Pierderea vederii
  • Accident cerebral
  • Boli de rinichi

Pe lângă diabetul de tip 2, hipertensiunea este un factor de risc și pentru bolile cardiovasculare, inclusiv atac cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă și anevrism.

Cum se măsoară tensiunea arterială?

Dacă aveți risc de diabet sau suferiți de simptomele descrise mai sus, sau ați fost diagnosticat ca diabetic sau prediabetic, atunci e o idee bună să vă monitorizați tensiunea arterială. Deoarece tensiunea trebuie măsurată de mai multe ori pe zi, o investiție bună este un aparat de folosit acasă. Cele simple nu sunt scumpe și sunt ușor de folosit. Urmați instrucțiunile oferite de producător. 

Mai jos sunt câteva idei pentru cei ce doresc să achiziționeze un tensiometru

  • Optați pentru un tensiometru pentru partea superioară a brațului deoarece este mai precis.
  • Tensiometrele automate cu o bandă care se umflă automat sunt cele mai bune.
  • Un ecran clar, ușor de citit.
  • Sincronizare cu un telefon inteligent pentru trimitere wireless a datelor într-o aplicație. Urmărirea tensiunii în timp este o modalitate bună de a identifica momentele sau alimentele nepotrivite.

Mod de folosire

  • Evitați orice vă poate influența tensiunea, cum ar fi băuturile alcoolice sau cu cofeină cu cel puțin 30 de minute înainte.
  • Odihniți-vă relaxat pentru 5 minute pe scaun, fără a ține picioarele încrucișate.
  • Sprijiniți brațul, în așa fel încât cotul este lângă sau la nivelul inimii.
  • Înfășurați banda gonflabilă pe piele.
  • Nu vorbiți în timpul măsurătorii.
  • Lăsați banda gonflabilă pe braț, așteptați un minut, apoi măsurați încă o dată. Dacă valorile sunt apropiate, faceți o medie. Dacă nu, mai repetați încă o dată și faceți o medie între cele 3 citiri.
  • Urmăriți valorile tensiunii arteriale, inclusiv momentul zilei când s-a efectuat citirea.

Riscurile diabetului

Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială este de două ori mai mare la persoanele cu diabet, dar acest lucru variază în funcție de vârstă. În plus, există un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 dacă deja ați fost diagnosticat cu hipertensiune.

Cu toate că este ușor de tratat, 46% din cazurile de hipertensiune rămân nediagnosticate, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în principal deoarece cei afectați nu își dau seama că au o problemă – simptomele sunt puține. 

Mai puțin de jumătate din adulții cu hipertensiune (42%) sunt diagnosticați și tratați.

Măsurarea tensiunii este una din analizele de rutină care se efectuează atunci când se decide riscul de diabet. Dacă luăm în considerare faptul că 30-40% din adulții din Europa de Vest suferă de hipertensiune și 10,3 % din bărbați și 9,6% din femei peste 25 de ani au diabet, atunci înțelegem de ce măsurarea de rutină a tensiunii, în mod regulat, este o măsură simplă de prevenție pentru diabetul de tip 2 pe care oricine o poate realiza acasă.

Alți factori de risc:

  • Înaintarea în vârstă
  • Excesul de greutate
  • Sedentarismul
  • Consumul de alcool în exces
  • Stresul
  • Istoric familiar de hipertensiune
  • Proveniența etnică

Tratamentul hipertensiunii

Mai jos sunt câțiva pași simpli care pot fi urmați în fiecare zi pentru a reduce valorile tensiunii arteriale.

Dacă suferiți de hipertensiune, o modalitate eficientă de a reduce aceste valori este să adoptați un câine. Mângâierea animalului de companie vă poate reduce semnificativ tensiunea. Prietenul patruped are efecte pozitive pe termen lung în ce privește sănătatea inimii, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Cu toate acestea, dacă un câine nu se potrivește stilului dumneavoastră de viață, aveți și alte opțiuni, cum ar fi: 

  1. Exercițiile fizice
  2. Dieta
  3. Tratament medicamentos
  4. Somn
  5. Renunțarea la obiceiurile proaste
  6. Renunțarea la fumat
  7. Reducerea consumului de alcool

Cum puteți gestiona hipertensiunea prin dietă

Cea mai populară dietă, recomandată pentru diabet, este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).  Este un plan de alimentație sănătoasă special formulat pentru a ajuta în tratarea și prevenirea hipertensiunii.

Studiile au arătat că dieta DASH poate fi eficientă în scăderea tensiunii arteriale în doar două săptămâni.

Este un stil alimentar bogat în micronutrienți cum ar fi potasiu, calciu și magneziu, dar care limitează consumul de sodiu. De asemenea limitează consumul oricăror grăsimi, mai ales al grăsimilor saturate și colesterolului și încurajează consumul de carbohidrați complecși și proteine.

Când vine vorba de alegerea alimentelor, este o dietă similară altor alegeri populare, cum ar fi MyPlate/Dieta mediteraneană, deoarece ambele sunt bogate în: 

  • legume
  • fructe
  • cereale integrale
  • produse lactate fără grăsimi sau parțial degresate
  • carne de pește și pasăre
  • rădăcinoase
  • nuci și semințe

Ambele diete limitează alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi tipurile de carne grasă sau lactatele nedegresate. 

Limitarea consumului de sodiu/sare

Principiile dietei DASH pe care nu le întâlnim frecvent în alte ghiduri alimentare se referă, în principal, la restricțiile consumului de sare. Dieta DASH standard limitează consumul de sodiu la 2300 mg pe zi, dar, pentru cei care suferă de hipertensiune, se aplică o versiune mai dură a dietei ce permite doar 1500 mg sodiu pe zi.

Diferența dintre sodiu și sare

1 g de sare (NaCl) este egal cu 1000 mg de sare, care conține 400 mg de sodiu și 600 mg de clor. În Europa, de obicei recomandările sunt pentru consumul de sare, pe când în America ghidurile (inclusiv dieta DASH) se referă mai mult la restricțiile de sodiu. Această diferență poate fi neclară, deci e important să clarificăm această conversie. Dietele recomandă, de regulă, nu mai mult de 5-6 g de sare pe zi, similar cu recomandările DASH. Însă oamenii consumă mult mai mult, până la 10 g pe zi, iar acest lucru devine îngrijorător.

 

Este indicat consumul de suplimente? 

O alternativă la ideea extremă de 1500 mg a dietei DASH pentru reducerea hipertensiunii ar fi suplimentarea cu calciu și vitamina D, care ar putea fi și o alternativă mai gustoasă la reducerea ulterioară a sării, atenuând potențial efectul aportului crescut de sare, dar aici sunt necesare studii suplimentare. Este mai sigur să introduceți în dietă alimente bogate în calciu, cum ar fi lactate degresate, semințe de mac sau pastă de susan, sau chiar specii de pește gras cu tot cu oase, cum ar fi sardinele, așa cum recomandă dieta DASH.

NOTĂ: Dacă luați medicamente blocante ale canalelor de calciu pentru controlul tensiunii, consultați doctorul înainte de a lua orice supliment cu calciu sau vitamina D. 

Dietă pentru o inimă sănătoasă în diabetul de tip 2

Nu este un plan de masă ideal care se potrivește tuturor celor care suferă de diabet, deci este imposibil de afirmat că o dietă este mai bună decât alta.  

Cu toate acestea, există câteva modificări recomandate ale dietei DASH care se potrivesc mai bine pacienților cu diabet de tip 2. Fiindcă cei care suferă de diabet de tip 2 sunt predispuși la boli cardiovasculare, este recomandat a se urma o dietă pentru sănătatea inimii, dacă țelul este nu doar scăderea tensiunii, ci și îmbunătățirea profilului lipidic. Pentru a atinge astfel de obiective trebuie să creșteți aportul de grăsimi nesaturate cum ar fi omega-3, fibre alimentare și stanoli/steroli din plante.  

De exemplu, producătorul dispozitivului de monitorizare a glucozei Abbot, și Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2022 publicat de Asociația Americană pentru Diabet sugerează adăugarea mai multor grăsimi nesaturate prin uleiuri, nuci și semințe pentru a obține un echilibru sănătos.

Concluzie

Dieta DASH pare a fi potrivită pentru cei ce suferă de diabet de tip 2 și hipertensiune. Cu toate acestea, cercetările sunt insuficiente în acest sens, așa că puteți testa, dar cu prudență.  

Întrucât marea majoritate a bolnavilor de diabet de tip 2 suferă și de hipertensiune la un moment dat pe parcursul bolii, un risc ce crește odată cu vârsta sau cu progresia bolii, testarea unei strategii/diete pentru reducerea tensiunii este o necesitate, mai ales dacă doriți să evitați medicamentele și efectele lor secundare.  

Dacă dieta dumneavoastră actuală se dovedește ineficientă în prevenirea hipertensiunii, de ce să nu încercați dieta DASH?

Ca și în cazul tuturor tratamentelor personalizate, încercarea și eroarea sunt inevitabile. Se recomandă monitorizarea atentă a consumului de alimente, esențială pentru evitarea complicațiilor. Un mod convenabil și excelent de a respecta acest lucru este cu ajutorul unei aplicații cu funcție de urmărire a meselor, cum ar fi DiabTrend.

Surse

 

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
March 15, 2022

Gestionați-vă diabetul în mod inteligent!

Start DiabTrend

Alte informații despre diabet