TABLE OF CONTENTS
Technology

Playstore 2022'deki En İyi Android Diyabet Uygulamaları

Prediyabet veya diyabet hastasıysanız, sağlığınızı daha iyi yönetebilmeniz için size Playstore'daki en iyi Android uygulamalarını tanıtacağız.

Bir uygulamayı alternatiflerinden ayıran benzersiz değerli özellikleridir. Bu yazının amacı, sürekli güncellenen ve dikkate değer ekstra özelliklere sahip uygulamaları karşılaştırarak en iyi uygulamalar konusunda farkındalık yaratmaktır; bu uygulamaların hepsi sahip oldukları özelliklerle öne çıkıyorlar. 

Aşağıdaki liste Playstore'dan toplam yaklaşık 3 milyon indirmeyi temsil etmektedir. 

Bu analizde dikkat edilmesi gereken nokta, her bir diyabet vakası kendine özgü olduğundan, kişiselleştirilmiş bakımda başarılı olan uygulamaların en iyiler arasında yer almasıdır. Bu uygulamalar ayrıca müşteri desteği sorularına ve isteklerine son derece duyarlı olan geliştirme ekiplerine de sahiptirler.

2022'in Diyabet Android Uygulaması Yarışmacıları

Daha kolay olsun diye, uygulamaların ne kadar iyi olduğuna göre yani en iyisinden başlayarak (devamındakileri atlayabilirsiniz) bir liste hazırladık ve her bir uygulamayı neden bu listeye dahil ettiğimizi de ekledik. Tüm uygulamaların kullanıcılarına sunduğu farklı şeyler var.

Diyabet Uygulamaları - Özellik Setleri

Bu uygulamaların çoğunun hem Ücretsiz hem de Premium özellikli sürümleri vardır ve bu sürümlerin içerikleri uygulamaya göre farklılıklar gösterir. Üyelik yükseltme genellikle size indirilebilir verilerden çok daha fazlasını, anlaşılması kolay raporları verir. Her uygulamanın çekici noktası zaman kazandıran özellikleridir - peki rakiplerinin sunduğu özellikler ve fiyatları düşünüldüğünde bunların hangisi sizin için en mantıklısı?

1. DiabTrend - Android Playstore'daki en iyi Diyabet Uygulaması

the best diabetes android app diabtrend play store

Kaynak: Android Play Store

DiabTrend diğer uygulamalarda yalnızca premium üyeliklerde sunulan özellikleri ücretsiz olarak sağladığı için ilk sırada yer alır. Alternatifleriyle kıyaslandığında, DiabTrend'in, kullanıcıları hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin yönetimi için gerekli olan büyük yaşam tarzı değişikliklerini gerçekleştirmelerini sağlayan yapısıyla öne çıktığı görülebilir.


Uygulama, hızlı, kamera tabanlı gıda tanıma ile gıda takibi de dahil olmak üzere mevcut en yenilikçi yapay zeka tabanlı diyabet günlüğüne sahiptir:

  • Otomatik kalori ve karbonhidrat hesaplama
  • Yerleşik Yapay Zeka, daha iyi kararlar vermenize yardımcı olmak için diyabet günlüğünüzü kullanır. 4 saate kadar kan şekeri seviyelerinin tahmin edilmesini sağlayarak hipo ve hiperglisemik ataklardan kaçınmanıza yardımcı olur.
  • Takip amacıyla Apple Fit ve Google Fit gibi sensörler ve sağlık uygulamaları ile entegredir. 
  • DiabTrend hasta odaklıdır ve size -yani hastaya- mevcut doktorunuzla sağlık verilerinizi ve ilgili veri görsellerini paylaşma olanağı tanır. Taşınmanız veya sağlık hizmeti sağlayıcınızı değiştirmeniz halinde, kullandığınız uygulamayı değiştirmeniz gerekmez ve verilerin sürekliliği sağlanır.
  • Profesyonel Sağlık Raporlama
  • Çevrimdışı da çalışarak size olası internet kesintileri sonrasında veri eklemek için geriye dönük veri girişi zahmetinden kurtarır.
  • Güleryüzlü ve duyarlı teknik destek sağlayan ve geri bildirimler ile özellik geliştirme önerilerine yanıt veren iyi yapılandırılmış, aktif bir geliştirici.
  • Tedaviyi daha iyi hale getirmek için yeni diyabet risk faktörleri keşfedildiğinde güncellemeler yapar.

DiabTrend, yapay zeka aracılığıyla tedavinin kişiselleştirilmesini sağlar. Verileriniz sayesinde siz ve metabolizmanız hakkında bilgi edinir.

Günlüğe kaydedebilecekleriniz:

Bariz Risk Faktörleri

  • Kan Şekeri Düzeyleri
  • İnsülin
  • Yiyecekler / Öğünler
  • Egzersiz
  • Kilo (çoğu uygulama bu veriyi içermez)
  • Uyku (çoğu uygulamada bu bilgi bulunmuyor)

Diğer özellikler

  • Hastalık
  • İlaçlar
  • Tansiyon
  • HbA1c
  • Aşılar (etki azaltma)
  • Hipo Ataklar

Tüm bunların yanında DiabTrend, sizlere hem bütçe hem de diyabet dostu lezzetli yemekler bulmanıza yardımcı olabilecek tarifler sunar.

Fiyatlandırma

Bu listedeki uygulamaların çoğu gibi, DiabTrend de bir Freemium modeline dayanmaktadır; temel özellikler ücretsiz olarak sağlanır, ancak küçük bir ücret karşılığında çok değerli gelişmiş özelliklere erişilebilir. DiabTrend'in ücretsiz planı, raporlama da dahil olmak üzere, ortalamanın ve alternatiflerinin çok ötesinde harika bir özellik seti içeren DiaVital'dir.

Ücretli planımız DiaPremium, yapay zeka tabanlı gıda tanıma, kan şekeri seviyesi tahmini, glisemik indeks ve bir yemek tarifi veritabanına erişim sağlar, bu özelliklere sahip olmak güzel ama gerekli değildir. Başka bir deyişle sınırlı değildir ve bu da uygulamayı rakiplerinden daha iyi kılar.

Sonuç

DiabTrend, diyabetlerini diyet yoluyla yönetmeye veya tersine çevirmeye çalışan kişiler için bir numaradır. Kullanıcılara isterlerse verilerini basit bir QR kodu aracılığıyla herhangi bir sağlık uzmanıyla paylaşma olanağı tanır. Aynı zamanda her türlü verinin takibini sağlar (yukarıdaki tablo).

2. mySugr Diyabet Takibi Günlüğü - Playstore

mysugr diabetes tracker android app on play store

Kaynak: Android Play Store

mySugr uygulaması, Almanya’da ulusal sağlık hizmeti veren doktorlar tarafından önerilen bir uygulamadır ve bu ülkede çok sayıda kullanıcıya sahiptir. Uygulama, Accu-Chek sürekli kan şekeri ölçüm cihazları serisiyle senkronize olur ve bazı güzel özelliklere sahiptir.  

  • mySugr Pompa Kontrolü, pompa kullanıcılarının boluslarını mySugr Android uygulaması aracılığıyla iletmelerini sağlayan yeni bir özellik ekidir. Ayrıca bir bolus hesaplayıcı içerir.
  • Kullanılan özellikleri tam ihtiyacınız olan yere yerleştiren özelleştirilebilir bir oturum açma ekranına sahiptir.
  • Kan şekeri seviyenizi yönetmenize yardımcı olacak oyunlaştırma görevlerinin olması güzeldir.
  • Öğünler, notlar ve etkinlikler arasında manuel Akıllı arama "dağılımları bulabilir ve diyabet verilerinizden öğrenme sağlayabilirsiniz".

Alman ulusal sağlık sistemi ve Roche, diyabet hastalarının komplikasyon riskinin daha yüksek olduğu COVID-19 sırasında diyabeti önlemek ve yönetmek için diyabet takip günlüğünün değerini anlayıp bunu ücretsiz sağladığı için takdir edilmelidir. mySugr'ın Playstore puanının 4.4 olması ve şu anda Playstore'da bir milyonun üzerinde indirmeye sahip olması hiç de şaşırtıcı değil. 

Accu-Chek monitör serisinden bir kan şekeri ölçüm cihazı seçenler için mySugr uygulamasının PRO sürümü ücretsizdir (monitör ücretine dahildir). Raporlamalar yalnızca PRO planında mevcuttur.

Sonuç

Yukarıdaki bilgiler, mySugr'ı pek çok kişi için en iyi seçenek yapmazken, Almanya'da yaşayanlar için kesinlikle ilginç bir seçenek olacaktır. Bolus pompası kullanan veya yakın zamanda teşhis konmuş hastalar gibi henüz bir kan şekeri ölçüm cihazı satın almamış kişiler için idealdir.

3. Diabetes:M Android Uygulaması - PlayStore

diabetes:m android app on play store

Kaynak: Android Play Store

Diabetes:M uygulaması, öncelikli olarak hastalarını bir dizi plan aracılığıyla çevrimiçi izlemek için hizmet satin alan sağlık uzmanlarına odaklı görünmektedir.

Diabetes:M'yi tek kelime ile tanımlamamız gerekirse hasta kullanımı için "karmaşık" bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz, küçük yazı tipi onu hastaların çoğu için kullanıcı dostu olmaktan uzak kılar (diyabet hastalarının çoğu, görme yetisinde gerilemelerin başladığı 50 yaş ve üzerindedir).

Çok karmaşık olması nedeniyle, bu uygulama kesinlikle herkes için değildir.   

Söz konusu karmaşıklık, tedavi kararlarını vermek için verileri kullanan sağlık uzmanları için gereklidir ve bu nedenle çok çeşitli raporlara sahiptir. 5 premium kullanıcının (yani hastanın) izlenebildiği BASIC plan 29 €'dan başlar; tabii ki, plan ne kadar yüksek olursa, paranızın karşılığını o kadar fazla alırsınız, bu nedenle sağlık uzmanlarına, uygulamanın kullanılabilirlik konusundaki bariz eksikliklerine rağmen ürünü hastalarına satmaları için bir teşvik sağlar..

Bizim Görüşümüz

Bu uygulama, prediyabet veya diyabet teşhisi konan çoğu insanın ihtiyaçlarının ötesinde bir uygulamadır.

Bu nedenle, örneğin, başka hastalıklara da sahip daha komplike vakalar veya tedaviye yanıt vermeyen ve zor kararlar vermek için verilere ihtiyaç duyulanlar gibi karmaşık diyabet vakaları olanlar için iyi bir seçenek olabilir..  

Diyet ve yaşam tarzı seçimleriyle kendi kendini yönetmek isteyenler içinse uygun değildir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Diabetes:M onu kullanmaya ve ondan gelen verileri analiz etmeye alışmış uzman bir sağlık hizmeti sağlayıcısıyla düzenli temasa ihtiyaç duyan hastalar için en iyisidir.

4. Diasend / Glooko Android Uygulaması - Playstore

diasend android app on play store glooko

Kaynak: Android Play Store

Eskiden Glooko olarak bilinen uygulama diasend tarafından satın alındı ve şimdi diasend olarak yeniden markalaştırılıyor. Yukarıda incelediğimiz Diabetes:M uygulaması gibi, sağlık hizmeti sunucuları için tasarlanan uygulama sağlık hizmeti odaklıdır ve sağlık uzmanlarını hedefler. 

Glooko web sitesi, "Diyabet ve Diğer İlgili Koşullar İçin Kişiselleştirilmiş Uzaktan Hasta İzleme" sloganıyla açık bir şekilde sağlık hizmeti sağlayıcılarını hedefleyen Glooko markasını kullanmaya devam ediyor.  

Bununla birlikte, Diabetes:M ile karşılaştırıldığında, rapor ve özellik çeşitliliği çok daha kısıtlıdır, yani kullanımı çok daha kolay, kullanıcı dostu bir uygulamadır.

Bu uygulama yalnızca bir gıda takipçisi değil, aynı zamanda gıdaların kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisini göstermek için tasarlanmış bir aktivite ve ilaç takipçisidir.

Diasend uygulaması 100'den fazla kan şekeri izleme cihazıyla (kızılötesi, kablo veya Bluetooth eşleştirme ile) bağlanabilir ve bu nedenle halihazırda bir kan şekeri ölçüm cihazınız varsa birlikte kullanmanızı sağlar. Ki bu da bu uygulamaya bu listede yer vermemizin sebebidir.

Öte yandan listedeki diğer uygulamalarla karşılaştırıldığında, Play Store’daki uygulama puanları diğer uygulamaların çok altında olduğu için alternatiflerine karşı bu uygulamayı önermek zor.

5. Hedia - Android Uygulaması - Playstore

Hedia Android App on the Playstore

Kaynak: Android Play Store

Hedia uygulaması, bu listedeki belki de en kullanıcı dostu uygulamadır ve bu yüzden listemizde yerini almaktadır. Sadeliği ve temel özellikleriyle öne çıkan uygulama, kolay okunup anlaşılır. Bu da onu kan şekeri seviyelerini yönetmek için ideal kılar, yediklerini kökten değiştirmeyi hedeflemeyenler veya insulin kullananlar için idealdir.

Hedia - Kişisel Diyabet Uygulamasının sağladıkları:

  1. Egzersiz takibi
  2. Diyet takibi
  3. İnsülin dozu hesaplama
  4. Kan şekerinin ölçülmesi gerektiğinde bildirim gönderme

Uygulama, ihtiyacı olanlar için insülin dozu önerileri sunar. Bu uygulamanın sizin için uygun olup olmadığı, ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Yaşlı diyabet hastaları için iyi olabilir. Uygulamanın birçok ülkede bulunmadığını ve Google Play Store arama sonuçlarında nadiren görüldüğünü unutmayın. Mağazada aradığınızda, uygulama geliştiricisi Danimarka'da olmasına rağmen AB'deki bazı ülkelerde bulunmayabilir.

6. BlueStar Android Uygulaması - Playstore

bluestar android app on play store

Kaynak: Android Play Store

BlueStar Diabetes uygulaması, 2014 yılında piyasaya sürülen, dünyanın ilk yalnızca reçeteyle kullanılabilen akıllı telefon uygulaması olduğu iddiasındadır. Sonuç olarak, yalnızca ABD'de işverenler, sağlık planları ve sağlık hizmeti sağlayıcıları aracılığıyla kullanılabilir. Uygulamanın dışında, uygulama hakkında bir bilgi eksikliği vardır ve Playstore'da pek çok yerde bulunamamaktadır.

2013'ten beri WellDoc, tip 1 diyabet için FDA onayına sahiptir ancak bu onay uygulamanın Dexcom kan şekeri takipçisiyle entegre olan farklı bir sürümü için geçerlidir. Uygulama, hastaya ücretsiz olarak reçete ile sağlanır ve Amerika Birleşik Devletlerindeki reçeteli ilaçlara benzer şekilde geri ödemelidir.

 WellDoc'ta yer alan bilgilere göre uygulama aşağıdakileri sunar:

  • Kolay takip.
  • Kişiselleştirilmiş rehberlik
  • İsteğe bağlı eğitim.

WellDoc, ilk kurulumdan başlayarak sertifikalı bir diyabet eğitimcisi ile bire bir veya yüz yüze ilerleyen kişiselleştirilmiş bir uygulama deneyimi sunar ve bu nedenle bu listede yer almaktadır.

7. Intellin Diyabet Yönetimi, Gendius Ltd (Android uygulaması)

Intellin Diabetes Management android app on play store

Kaynak: Android Play Store

Ulusal Sağlık Servisi tarafından onaylanan Birleşik Krallık merkezli Intellin Diyabet Yönetimi uygulamasını çekici kılan özellik hastanın diyabetle ilişkili komplikasyon geliştirme riskini değerlendirmesidir. Şirket, ürünlerini, uygulamaya girilen genel test sonuçlarının gelecekteki olası komplikasyonları öngörebileceği iddiasıyla satıyor. Örneğin, kan kimyası (HDL, LDL ve böbrek fonksiyonu) gibi testler diyabetle ilişkili sağlık sorunlarının göstergelerini sağlayabilir. Sonuç olarak, diyabetin neden olduğu yüksek riskli komplikasyonları önlemek için bu ek veriler kullanılarak tedavi kişiselleştirilebilir. 

Özetle, geçmişten bugüne çoğu diyabet uygulaması bir 'dikiz aynası' görevi görmüştür, yani bu uygulamalar aracılığıyla nerede olduğunuzu görebilirsiniz. Intellin® de bunu yapmanızı sağlar ancak daha da önemlisi, önünüzdeki rotayı çizmenize yardımcı olmak için bir "uydu" görevi de görür.

Bununla birlikte, ek verilerin alınan tedavide bir fark yaratacağı fikrinin biraz abartı olduğunu söyleyebiliriz, çünkü bu testler her halükarda yapılmaktadır. Elde edilen veriler, herhangi bir tedavi önerisinden önce tıp uzmanları tarafından zaten değerlendirilir. Kan basıncı ve kan kimyası (HDL, LDL ve böbrek fonksiyonu), sürekli izleme gerektiren kan şekeri düzeylerinin aksine, yalnızca gerekli bir neden olduğunda, örneğin semptomlar söz konusu olduğunda vb. test edilir.

Uygulama, komplikasyonların önlenmesi ve tırmanması açısından değerlendirildiğinde, tüm veriler birlikte ele alınmadığında gözden kaçabilecek diyabetle ilgili diğer sorunları tespit etmek için bir erken uyarı sistemi olarak faydalıdır.

Uygulamanın kullanımı kolaydır ve açık ve kolay anlaşılır bir tasarıma sahiptir; NFC ile bağlanılarak GlucoMen Areo kan şekeri monitörü ile kullanılabilir; ek olarak, Intellin android uygulamasına veri çekmek için 150'den fazla başka cihazla çeşitli şekillerde bağlanır.

8. Glucose Buddy, Azumio Android Uygulaması - Playstore

glucose buddy android app on the playstore

Kaynak: Android Play Store

Glucose Buddy Diyabet Takipçisi gücünü ve güvenilirliğini bugün 9 yıllık geçmişine dayandırarak 1 numaralı lider diyabet yönetimi hizmeti olduğu iddiasındadır. 500.000 toplam indirme sayısı düşünüldüğünde bunun kulağa inandırıcı geldiğini ve uygulamayı bu nedenle listeye aldığımızı söylemeliyiz. Şimdi bu uygulamayı daha yakından inceleyelim.

Dijital Diyabet Yönetimi Pazarındaki ilk uygulama olmaları onları en iyi uygulama yapar mı?  

Benzer yalnızca birkaç uygulamanın olduğu geçmişte belki de en iyi uygulamaydılar. Yıllar geçtikçe, Glucose Buddy Diyabet Takipçisi uygulaması, kişisel diyabet koçluğu ve uygulamanın pro versiyonunda performans raporları ve otomatik hemoglobin A1C hesaplayıcısı da dahil olmak üzere paketler halinde sattıkları daha geniş bir iş hizmetleri paketinin parçası haline geldi.  

Aylık 29 dolarlık orta seviye paketin üç aylık bir taahhüdü vardır ve akıllı bir glikoz ölçer ve 50 test şeridi ile birlikte kapıya teslimdir.

Fiziksel bir ürün ekleyerek ve kullanımı için yol göstererek dijital bir uygulamaya değer katma stratejisi, giderek daha yenilikçi, rekabetçi ve kalabalık hale gelen bir pazarda rekabet etmek için iyi bir yöntemdir ve hastalar için de son derece faydalıdır.

Glucose Buddy, verdiği hizmetin bir parçası olarak test şeritleri sunarak test yapmayı her daim elverişli hale getirir; bu da, verilerin düzenli olarak veya gerekli olduğu zamanlarda günlüğe kaydedilmesini kolaylaştırır. Kişisel koçluk aynı zamanda kullanıcının (hastanın) uygulamayla durumunu nasıl yöneteceğini öğrenmesini sağlamak ve böylece sadakatini kazanmak için iyi bir yoldur.

Ancak…..

Test şeritlerinin sunulduğu bu çalışma modelinin, yapay zeka ve makine öğrenimindeki ilerlemeler nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içinde modası geçmiş olacak ve bu da invaziv iğne deliği kan şekeri izleme cihazlarının yerini, yeni nesil UV ışığına dayalı ve elektrikli sürekli kan şekeri izleme cihazlarının alacağı anlamına geliyor. Sonrasındaysa müşteri tabanı invaziv olmayan test alternatifleri arayacağı (teslimat hizmeti gerekli değildir) ve son teknoloji özelliklere sahip yenilikçi uygulamalar (örneğin DiabTrend) bu eski uygulamaların yerini alacağı için Glucose Buddy artık hizmet sadakatine güvenemeyecektir. 

Sonuç

Diyabetin nedenleri hakkında giderek daha fazla şey öğrendikçe (ki pek çok risk faktörü bulunmaktadır), tedavi konusunda daha iyi kararlar ve öneriler almak için yapılan analizler için giderek daha fazla kişisel veriye ihtiyaç duyulmaktadır. Akıllı telefon uygulamaları, çeşitli faktörleri göz önünde bulundurarak takip ve yönetme açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle Android kullanıcıları, hangi uygulamaları kullanacakları ve hangi kan şekeri takip cihazına yatırım yapacakları konusunda Android diyabet uygulamalarının özelliklerini dikkate alarak karar vermelidir.

Ne yazık ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde mevcut cihazların %99'u demode sayılacak ya da kullanımdan kaldırılacak. Bugün seçtiğiniz uygulama açısından önemli olan bu pazardaki gelişmelerdir. Bu noktada sormanız gereken anahtar sorular:-

  • Hangi veriler depolanır? 
  • Kendinize şu soruyu sorun: Toplanan veriler diyabetinizi yönetmek için gerçekten faydalı mı?
  • Veriler uygulama tarafından nasıl kullanılmaktadır?

Veriler toplanırsa değerli olacak ve toplanan verilerin mevcut özellikler grubuna ne kadar iyi entegre edildiğine bakılmaksızın sizin yani hastanın zaman içinde verileri izlemesine olanak tanıyacaktır. Genellikle, yeni veri kümeleri, kişiselleştirme için bilgileri en iyi şekilde kullanmak üzere oluşturulan yeni özelliklere kapı açar.

Yukarıdaki uygulama açıklamaları, kullanımdan önce uygulamaları araştırma gereğini vurgulamaktadır; yıldız derecelendirmeleri, Facebook beğenileri ve takipler uygulamaların değerinin yüzeysel göstergelerinden ibarettir.

Temmuz 2022'de güncellenmiştir.

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
February 8, 2023

Diyabet hastalığınızı akıllı bir şekilde yönetin!

DiabTrend'e Başla

Diyabetle ilgili diğer paylaşımlar