TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

Hur man hanterar högt blodtryck och diabetes typ 2

Lär dig hur du hanterar högt blodtryck med diabetes typ 2

För personer med diabetes är högt blodtryck ett vanligt förekommande problem. I en studie, kom de fram till att personer med just diabetes typ 2 har högre risk, 85.8% hade ett blodtryck på 130/80 mm Hg eller högre. För personer som lider av både högt blodtryck och diabetes, är det mycket viktigt att fokusera på de blodtryckssänkande aspekterna av DASH-dieten.

Vad är högt blodtryck (Hypertoni)?

Blodtryck är det tryck som ditt hjärta upprätthåller när det pumpar ut blod till dina blodkärl och runt i din kropp.

Det används två nummer för att beskriva blodtryck, och det beräknas i millimeter kvicksilver (mmHg). Den första är den höga siffran (systoliskt blodtryck), vilket är det högsta tryck som ditt hjärta upprätthåller när det pumpar ut blodet i din kropp. Den andra är den låga siffran och det kallas diastolistiskt blodtryck. Den mäter trycket i dina artärer när ditt hjärta vilar mellan slagen, det är det lägsta trycket. Det ideala blodtrycket ligger på mellan 90/60mmHg och 120/80mmHg.

Högt blodtryck definieras som 130 mmHg eller högre när det gäller det systoliska numret, eller 80+ mmHg (millimeter kvicksilver) när det gäller det diastolistiska numret. Fler män än kvinnor drabbas av högt blodtryck (5% mer), men komplikationer är vanligare bland kvinnor.

Tabellformat skapat av Heart.org

Vilka problemen är förknippade med högt blodtryck?

Även fast det initialt finns få symptom, kan högt blodtryck ge betydande skador på kroppen över tid. Det är dubbelt så stor risk för en person med diabetes att ha högt blodtryck, det är även en större risk att utveckla typ 2-diabetes om du har hypertoni.

Vanliga symptom på hypertoni

 • Huvudvärk
 • Näsblod
 • Trötthet
 • Förvirring
 • Suddig syn
 • Hjärtklappning
 • Bröstsmärtor
 • Blod i urinen

Långtidsproblem orsakade av hypertoni

 • Hjärtsvikt
 • Förlora synen
 • Stroke
 • Njursjukdom

Förutom diabetes typ 2, så är hypertoni också en stor riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, såväl som stroke, hjärtattack, hjärtsvikt och aneurysm.

Hur man mäter blodtryck

Om du ligger i riskzon för diabetes eller lider av några av de nämnda symptomen, eller har blivit diagnostiserad som antingen prediabetiker eller som faktiskt diabetiker, så är det bra att träna på att mäta ditt blodtryck. Eftersom ditt blodtryck behöver mätas flera gånger om dagen, är det bra att investera i en monitor att ha hemma. Enkla monitorer är billiga och lätta att använda. Följ instruktionerna från tillverkaren.

Nedan finns ett par tips när du ska välja monitor

 • Välj en monitor för överarmen då dessa oftast ger ett mer precis svar.
 • Automatiserade monitorer med självuppblåsande band är bäst.
 • Tydlig, lättläst digital avläsning.
 • Synkronisera till smartphone för trådlös överföring av avläsningarna till en app. Att regelbundet mäta blodtryck är ett utmärkt sätt att identifiera problematiska livsmedel eller tider.

Användning

 • Undvik allt som kan påverka ditt blodtryck såsom att äta eller dricka koffein/alkohol minst 30 minuter innan mätning.
 • Vila i minst fem minuter i en bekväm stol, ha inte benen i kors.
 • Stötta upp dina armar så att dina armbågar är i samma nivå som hjärtat.
 • Sätt på det uppblåsbara bandet på bar hud.
 • Prata inte under mätning.
 • Lämna bandet på, vänta en minut, gör sedan en ytterligare mätning. Om mätningarna är snarlika, ta ett genomsnitt. Om inte, mät en gång till och gör ett genomsnitt på alla tre mätningarna.
 • Håll koll på dina blodtrycksmätningar, även vilken tid på dagen du mäter.

Diabetesrisker

Risk för högt blodtryck är dubbelt så stor för en person med diabetes, än en person utan diabetes, men detta varierar beroende på ålder. Det är också högre risk att utveckla typ 2-diabetes om du redan har blivit diagnostiserad med hypertoni.

Trots att det är enkelt att behandla, så är 46% av de som har högt blodtryck odiagnostiserade enligtWorld Health Organisation (WHO), detta beror på att de som är drabbade inte förstår att sjuka - det finns endast ett fåtal symptom.

Mindre än hälften av vuxna (42%) med hypertoni är diagnostiserade och behandlade.

Högt blodtryck kontrolleras rutinmässigt vid bedömning av prediabetes. Ungefär 30-40% av västra Europa har högt blodtryck.10.3% män och 9.6% kvinnor över 25 år har diabetes,att rutinmässigt undersöka för högt blodtryck är en enkel förebyggande åtgärd för typ 2-diabetes som alla kan göra hemifrån.

Andra riskfaktorer:

 • Risken ökar med åldern
 • Övervikt
 • Stillasittande
 • Hög alkoholkonsumtion
 • dålig stresshantering
 • Högt blodtryck i familjen
 • Etnicitet

Hur man behandlar högt blodtryck

Nedan är några enkla steg du kan göra hemma varje dag för att sänka ditt blodtryck.

Om du har högt blodtryck, ett effektivt sätt att hjälpa att sänka det är att skaffa en hund. Klappa en hund kan minska ditt blodtryck signifikant. Denna fyrbenta vän har även långsiktiga positiva effekter när det gäller hjärthälsa. Men är det så att en hund inte är något som lockar dig så finns det massvis med andra saker du kan göra, såsom:

 1. Träna
 2. Rätt kost
 3. Medicin
 4. Sömn
 5. Sluta med dåliga vanor
 6. Sluta röka
 7. Minska alkoholkonsumtionen

Hur man hanterar högt blodtryck med hjälp av diet

Den populäraste dieten rekommenderad för personer med högt blodtryck ärDASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieten. Det är en hälsosam kostplan specifikt framtagen för att behandla eller motverka högt blodtryck (hypertoni).

Studier har visat att DASH-dieten kan sänka blodtrycket på så lite som två veckor.

Det är en kostplan rik på näringsämnen såsom kalium, kalcium och magnesium, men begränsar intaget av natrium. Den begränsar inte bara intaget av mättat fett, utan även kolesterol och uppmuntrar konsumtionen av nyttiga kolhydrater och protein.

När du överför detta till faktisk mat, så är det väldigt likt andra hälsosamma dieter, bl.a.tallriksmodellen som är rik på:

 • grönsaker
 • frukt
 • fullkorn
 • fettsnåla mejeriprodukter
 • fisk och fågel
 • baljväxter
 • nöter och frön

Dessa dieter begränsar livsmedel som innehåller mycket mättat fett såsom feta mejerivaror och kött.

Begränsa intaget av natrium eller salt

Det som skiljer DASH-dieten från andra dieter och som är en stor del i att motverka eller behandla hypertoni är begränsningen av salt. Vanligtvis begränsas saltintaget till 2300 mg per dag, men för de med högt blodtryck, kan DASH-dieten begränsa saltintaget ännu mer, till ett intag på max 1500 mg per dag.

Skillnaden mellan natrium och salt

1 g salt (NaCl) är detsamma som 1000 mg salt, vilket innehåller 400 mg av natrium och 600 mg av klorid. I Europa, hör man ofta rekommendationerna kring saltkonsumtion, men i Amerika pratar de istället om riktlinjer och kostråd (precis som DASH-dieten) men gällande natrium, denna skillnad kan bli förvirrande, så det är viktigt att hålla koll och skilja på dessa. De flesta kostråd brukar rekommendera max 5-6 g salt per dag, vilket är snarlikt DASH-dietens råd. Men personer brukar ändå konsumera mer än det, till och med upp till 10 g per dag, vilket är oroväckande.

Är det värt att ta kosttillskott?

Ett alternativ till den extrema versionen av DASH, dvs max 1500 mg salt per dag, är attta kosttillskott, såsom kalcium och vitamin D.Detta kanske också är ett smakrikare alternativ som potentiellt kan mildra effekten av ökat saltintag, men värt att nämna är att det behövs mer forskning för att backa upp detta. Det är säkrare att inkludera mer kalciumrik mat i din diet, såsom fettsnåla mejeriprodukter, vallmofrön och sesampasta, och fet fisk såsom sardiner, precis som DASH-dieten rekommenderar.

NOTERA: Om du tar kalciumkanalblockerare för att hantera ditt höga blodtryck, rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott.

Hjärtvänlig diet för typ 2-diabetes

Det finns ingen perfekt kostplan som passar alla som lider av diabetes, så det är omöjligt att säga att en diet är bättre än den andra.

Så med det sagt, det finns några rekommendationer för att bättre anpassa DASH-dieten för personer med diabetes typ 2. Eftersom personer med typ 2-diabetes är mer benägna att få hjärt- och kärlsjukdomar, så är det rekommenderat attfölja hjärtvänliga kostråd, speciellt om målet inte bara är att sänka blodtrycket men också förbättra lipidprofilen. För att uppnå sådana mål behövs det att du också ökar intaget av mättade fetter såsom omega-3, kostfibreroch växtstanoler/steroler.

Till exempel, tillverkaren av glukosmätaren, Abbot, och Cardiovascular Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2022 publicerad av American Diabetes Association föreslår att man lägger till mer omättade fetter såsom olja, nötter och frön för att nå en hälsosam balans.

Slutsats

DASH-dieten passar bra för de som lider av diabetes-2 och hypertoni. Men, det har ej genomförts tillräckligt med forskning kring detta ämne så testa dieten varsamt.

Eftersom majoriteten av de som lider med diabetes typ 2 också lider av högt blodtryck någon gång under deras sjukdom, en risk som bara ökar med åldern och sjukdomens progression, så är det bra att prova en blodtryckssänkande diet eller kostplan, speciellt om du vill undvika medicinering och eventuella biverkningar.

Om din nuvarande diet inte bidrar till lägre blodtryck, varför inte testa på DASH-dieten?

Som med alla personliga behandlingar är misstag oundvikliga. Noggrann övervakning av din matkonsumtion är rekommenderat och även en viktig del för att minska komplikationer. Ett bra och bekvämt sätt att göra detta är via en mat-app såsom DiabTrend.

Källor:

Richard Johnson
Reading time: 
6
minutes
Published: 
March 15, 2022

Hantera din diabetes på ett smart sätt!

Starta DiabTrend

Andra inlägg om diabetes