TABLE OF CONTENTS
Diabetes complications

A tanulmány szerint fontos minél pontosabban nyomon követned a cukorbetegségedet

Rengeteg nagyszerű és ingyenes diabétesz alkalmazás létezik, amelyek hozzájárulnak az egészségesebb élethez. Egy 2019-es tanulmány szerint azoknak a pácienseknek, akik hagyományos módon vagy naplózó alkalmazás segítségével rendszeresen naplózták a vércukorszintjüket, javultak a vércukorértékei.

A Frontiers in Endocrinology-ban megjelent kutatásban 1052-en vettek részt 1-es típusú cukorbetegként és 630-an 2-es típusú cukorbetegként. Előbbiek fele, utóbbiak harmada használt valamilyen diabétesz alkalmazást. Eredményként az jött ki, hogy az applikációkat használóknak jobb vércukorszint értékeik voltak, mint azoknak, akik nem.

Digitalizáció a diabétesz területén is

Ma már rengeteg applikáció közül választhatunk, amik vagy bizonyos a diabéteszhez kapcsolódó egészségügyi eszközhöz kapcsolódnak - ezeket jellemzően a gyártók maguk fejlesztik le -, vagy önálló, “független” alkalmazások. A digitalizáció szintje alapján is érdemes kategorizálnunk, hiszen a különböző felhasználóknak más-más igényeik vannak, illetve különböző fokán állnak a digitalizációnak.

A cukorbetegeknek tehát érdemes olyan alkalmazást választaniuk, ami a digitális érettségi fokuknak megfelelő, hiszen egy bonyolult alkalmazástól könnyen elriadhat az, aki még kezdő ezen a területen. Míg másoknak lehet, hogy pont az a fontos szempont, hogy olyan alkalmazást használhassanak a diabétesz menedzselésükre, ami komplex módon, több eszközből, különböző aktivitásokat is képes naplózni és megmutatni ezeket egyszerre.  Míg mások számára pont a minél több adat és az összetett elemzések azok, amik szempontok egy diabétesz naplózó alkalmazás választásához.

Egyszerűbb diabétesz alkalmazások

Ma már nagyon sok alkalmazás elérhető ingyenesen, így a könnyebben használatóak között is találunk ingyeneseket is. A DiabTrend is ilyen, amit Androidra és iOS-re is le lehet tölteni. A szinte az összes funkciója elérhető az ingyenes verzióban. Ilyen hasznos megoldások például a Hypo és hiper riasztások, az orvosi és a szülői felügyelet, több másik mellett.

Ugyancsak ilyen alkalmazás a Blood Sugar Diary for Diabetes (link), ami ugyancsak tud több vércukorszint mérő eszközzel szinkronizálni az adatait, naplózni az értékeket és érdekes statisztikákon bemutatni ezeket az adatokat.

Vércukorszint mérő gyártóknak vannak saját alkalmazásaik is, ilyen a ACCU-CHEK® Connect App - US saját alkalmazása is, amit a gyártó termékeivel lehet összekapcsolni, így a mért vércukorszint értékek digitális formában is rögzítésre kerülnek. Illetve a különböző gyógyszeradagoló készülékek gyártóiknak is vannak saját alkalmazásaik, mint a MedTronic-é a MiniMed™ Mobile US (link)

Techie igények, és végtelen adat

Akik komolyabb elemzéseket szeretnének látni, vagy akár szeretnék kiexportálni a vércukorméréseik adatait, azoknak megfelelő ingyenes alkalmazás lehet még a Hedia vagy a Gluco Me Utóbbinál az adatokat fel lehet dolgozni több adatvizualizációs megoldással is vagy akár más adatokkal összehangolni, összenézni.

Letisztult, áttekinthető adatok

Ingyenes applikációként elérhető a DiabTrend alkalmazása is, amiben rengeteg kiegésztő funckciót kínál, például:

  • DiaPanda-menedzsment🐼
  • Ételfelismerés és adatbázis 🍔
  • Hangfelismerés, értékek bediktálása 🗣
  • Integrációk különböző eszközökkel és szoftverekkel
  • Oktatási anyagok📝
  • Emlékeztetők📌
  • Hypo és hyper figyelmeztetések ❗
  • Szülői és távfelügyelet 👥
  • HbA1c becslés (90 mérést követően)📉
  • Telemedicina

A hangalapú adatbevitel és a fotó alapú ételfelismerés a napi rutint egyszerűsíti, hiszen így kevesebb időt kell eltöltenünk a diabétesz menedzsmenttel, ezzel könnyítve a naplózást.

A Diabtrend diabétesz naplózó alkalmazás emellett fizetős funkciója a predikció, vagyis előrejelzés, ami pedig abban lehet a 1-es típusú vagy a 2-es típusú cukorbetegek segítségére, hogy hogyan fog alakulni a következő két órában várható vércukorszint értékükről.

Az ehhez hasonló előrejelzések különösen jól jöhetnek, ha Önnek valamelyik gyermeke cukorbeteg, hiszen ilyenkor a szülők bármikor meg tudják tekinteni, hogy milyen vércukorszint értékek lesznek a gyermeküknél a következő két órában.

Forrás: www.ncbi.com

Havlik Mercédesz
Reading time: 
4
minutes
Published: 
April 2, 2021

Kezelje cukorbetegségét okosan!

DiabTrend indítása

További bejegyzések a cukorbetegségről